Címkék

ajánló (30) alapfogalmak (17) apológia (2) árpádsáv (2) ávéhá (3) a drog (2) bencsik andrás (3) big bráner (2) blog (2) bukkake (12) buzi (6) cigánybűnözés (2) cuki (4) droid (3) elkúrták (11) elnökválasztás (3) erő (3) érzékeny (2) eu (2) európai unió (2) ezek hazudnak (4) ezek lopnak (7) f1 (2) faszkorbács (10) fidi (13) fosztogatás (3) frankó (25) függetlenség (5) globalizmus (2) gyáva szar (5) gyorbán (20) hadd ne tageljem (22) hazaszeretet (4) hír tv (2) hit (3) hollókoszt (4) hülyemagyar (42) igazmondás (13) iszlám (2) játszótér (9) jé hazudtak (11) jog (4) jogvédő (5) kandúr bandi (5) kaptlizmus (2) képmutatás (2) konzervativizmus (3) kotmány (6) középkor (3) közérdek (8) kurvaország (13) liberalizmus (11) majomház (13) márai (3) maszop (12) média (8) médiahekk (4) megyó (2) mélymeleg szar (11) mno (2) muhaha (17) műpa (2) mutogatás (8) náci (3) nemzethalál (6) nemzeti (2) nemzeti radikalizmus (30) népfeneség (2) népsavazás (7) nyalás (2) nyilaskereszt (2) nyugat (2) orcsány (20) őszödi beszéd (4) osztogatás (5) polgár tamás (2) pomogácsok (21) radikalizmus (2) rendszerváltás (10) savazas (2) scsík (2) semita (3) sört ide bort ide (3) spiró (2) sumimogyi (2) szadesz (5) szájbarágó (4) szakember (5) szakértő (4) szar (8) szólásszabadság (8) szüret (2) tényfeláró újságíró (3) tényfeltáró újságíró (4) tudomány (2) tuti (12) uborkaszezon (3) újságíró (4) vonnegut (2) wei wu wei (2) zsidó (14)

Aprópénz


Az én blogom értéke 1.129,08 dollár.
Hát a tiedé?

Utolsó kommentek

Google Analytics

Hogy ez eddig

2007.08.07. 20:44 | mavo | Szólj hozzá!

Címkék: szar piac szakértő búza muhaha osztogatás közérdek sört ide bort ide kukorica

Sejthettük, hogy sodika meg bírja mondani a frankót, a belengetett élelmiszer árdrágulás ügyében, és tényleg.

Ő ilyen. Idézem, mert megéri.

„Persze fel lehet tenni a kérdést, hogy 'ez csak a kukorica', de mi köze van mindennek a sertéshús árához. Nos, a disznó kukoricát eszik, tehát az árába beépül a kukorica ára. Ezt szerintem bármelyik 10 éves kisgyerek képes belátni. :)

A kenyér árában pedig ott jelenik meg mindez, hogy a piacnak kutya kötelessége kompenzálni a búzatermelőt amiatt a közvetett veszteség miatt, ami abból fakad, hogy annak ellenére is hajlandó búzát termelni, hogy különben hülyére keresné magát a kukoricán.

Ha nem akarunk éhen dögleni, vagy kenyér híján belefulladni a kukoricába, akkor láthatjuk, hogy nem kerülhető meg ennek a haszonáldozati költségnek a fedezése. Szerintem ez is pofonegyszerű összefüggés, felesleges sokat magyarázni.”

Érted: a paraszt nem termelne búzát, ha Állam bácsi nem tolná be a szérűjébe vasvellával a gempát, mert ő olyan rendes, hogy a drágán eladható kukorica helyett búzát termel, és mi ezért nem halunk éhen, és ez olyan jó.

A jó édes nénikédet, te hülyegyerek, ez az okfejtés mindössze mindkét sarkpontján hibás, ami van neki.

A nulladik pont az, hogy teszem azt Amerika őslakosai ezerötszáz-akárhányig azt sem tudták, hogy létezik búza nevű haszonnövény, oszt valahogy mégiscsak megéltek, Ázsiát se hagyjuk ki a témából, ott konkrétan emberek milliárdjai élnek búza fogyasztása nélkül jelen pillanatban is, a mostanában divatos biozaba-fogyasztói réteget nem is számolom, sokuk undorral fordul el éhenhalás egyetlen létező ellenszerétől.

De ez már csak ilyen, a demagógia éppen azért szokott hülyeség lenni, mert szarja le a valóságot, mondhatni a par excellence non plus ultrája, és ezért a használhatatlan ceterus paribus nézőpont maga.

A másik súlyos elvi hiba részben ennek egyes következménye, de lényegében a jól megszokott kádári faszság továbbélése az elkötelezetten antikomancs, egydimenziós lényeknél.

Miszerint ha ez annyira fontos (ahogy nem az), akkor tessék a közösből támogatni, hogy csinálja valaki.

Holott mi történne, ha a piacra bíznánk?

Semmi különös feleim, mindössze annyi, hogy kiderülne, tényleg olyan kurva fontos-e a búzatermelés, tényleg éhenhalnánk-e, ha nem termelné jóformán a kutya se.

Ha ugyanis valódi igény lenne rá, és a sok hülye mégis áttérne a kukorica vetésére az állami támogatás híján, akkor azok a kevesek, akik továbbra is búzát termesztenének, baromi jól járnának mindaddig, amíg ki nem egyenlítődik a kereslet és a kínálat. Ugyanis hiánycikket termelnének, amire nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ergo menne az ára az égbe fefele, és többet bírnának keresni, mint amennyit a nyomorúságos állami konccal jelenleg, mivel inkább ők határoznák meg az árakat, a felvásárlók körbeudvarolnák őket.

Persze, a búzakenyér ára is az égbe szökkenne, ez tiszta sor, de nem örök időre, hanem kialakulna egy olyan ár, amin az emberek meg is veszik. Nem két nap lenne, és biztos előfordulna közben némi anyázás, de hogy a végén vásárló és vevő elégedett lehetne, az biztos. Nincs az megírva a csillagokban, hogy az a jobb, ha az is fizeti a búza alapú termékeket fogyasztók költségeit, aki kizárólag barnarizst eszik biokölessel; a hülye.

Ha meg nem lesz rá kereslet, akkor mi van, nemzeti tragédia?

Megsúgom, nem is olyan régen még elképzelhetetlen volt, hogy ne legyenek kádárok, patkolókovácsok, fűzőkészítők késélezők meg effélék nagy számban. Van még pár belőlük, jórészt hagyományőrzés címszóval, de hogy annyi nincs belőlük, mint a XVIII-XIX. század fordulóján, az hétszentség. Öszedőlt ettől a világ? Nemigen.

És ha nincs valódi kereslet a búzára, ellenben kukoricán meg lehet tollasodni, akkor a parasztok szépen átállnak a kukoricára, mert az így van rendjén, és ők sem mennek csődbe, meg mi se fizetjük ostoba módon a feleslegesen termelt búzát.

Csak persze ez az egyszerű gondolatmenet nem logikus annak, aki mindenütt a nagy büdös államtól várja, hogy megoldódjanak a világ problémái.

Ez van, így járt, az ő fajtája is ki fog halni egyszer.

Nem lesz kár érte.
>>" />

A bejegyzés trackback címe:

https://polmavo.blog.hu/api/trackback/id/tr25134729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása