Címkék

ajánló (30) alapfogalmak (17) apológia (2) árpádsáv (2) ávéhá (3) a drog (2) bencsik andrás (3) big bráner (2) blog (2) bukkake (12) buzi (6) cigánybűnözés (2) cuki (4) droid (3) elkúrták (11) elnökválasztás (3) erő (3) érzékeny (2) eu (2) európai unió (2) ezek hazudnak (4) ezek lopnak (7) f1 (2) faszkorbács (10) fidi (13) fosztogatás (3) frankó (25) függetlenség (5) globalizmus (2) gyáva szar (5) gyorbán (20) hadd ne tageljem (22) hazaszeretet (4) hír tv (2) hit (3) hollókoszt (4) hülyemagyar (42) igazmondás (13) iszlám (2) játszótér (9) jé hazudtak (11) jog (4) jogvédő (5) kandúr bandi (5) kaptlizmus (2) képmutatás (2) konzervativizmus (3) kotmány (6) középkor (3) közérdek (8) kurvaország (13) liberalizmus (11) majomház (13) márai (3) maszop (12) média (8) médiahekk (4) megyó (2) mélymeleg szar (11) mno (2) muhaha (17) műpa (2) mutogatás (8) náci (3) nemzethalál (6) nemzeti (2) nemzeti radikalizmus (30) népfeneség (2) népsavazás (7) nyalás (2) nyilaskereszt (2) nyugat (2) orcsány (20) őszödi beszéd (4) osztogatás (5) polgár tamás (2) pomogácsok (21) radikalizmus (2) rendszerváltás (10) savazas (2) scsík (2) semita (3) sört ide bort ide (3) spiró (2) sumimogyi (2) szadesz (5) szájbarágó (4) szakember (5) szakértő (4) szar (8) szólásszabadság (8) szüret (2) tényfeláró újságíró (3) tényfeltáró újságíró (4) tudomány (2) tuti (12) uborkaszezon (3) újságíró (4) vonnegut (2) wei wu wei (2) zsidó (14)

Aprópénz


Az én blogom értéke 1.129,08 dollár.
Hát a tiedé?

Utolsó kommentek

Google Analytics

Ultraprecíziós kóserdefiniátor

2007.02.09. 20:38 | mavo | 3 komment

Címkék: tréfli kashrut sájló sóchet sechíto kaserolás kóser iszur márász hoájin bisul nóchri minhog

Kitalátor blogján találtam egy szépen fejlett gyöngyszemet; vallomás következik, eleddig nem nézegettem kóserség ügyben recepteket.

Azaz eredetileg nem konkrétan ide vezetett az út, hanem egy meglehetősen muhahás kóserkaja listára, amit vélhetően az átcímkézett-kaja mozgalom egyik élharcosára való google keresés nyomán talált a szerző. Corny müzliszeletek, ha esetleg nem ugrott be a termék neve.

A fene se tudja, de engem hasonló élvezetekhez juttatott nevezett kóser oldal, mint annak idején Isten fasza, vagy akár Xenu a drága scientológus mittommi a décényócasaival.

Félreértés ne essék, nem áll szándékomban gúnyoldóni, valahol a kóserséget jónak találom, de engedtessék meg, hogy az ilyen fokú precízión kacagjak némelyest, mert néhol már nem is humán. Amúgy vannak kóser ügyben egyáltalán nem vicces dolgok is: elolvastam a kaserolás, vagyis a tréflivé vált eszköz újra kóserré alakításának műveletét, s bizony mondom felebarátaim, a sterilizálás folyamatára ismertem meg benne — hétköznapi nyelven szólván addig forraljuk vagy hevítjük nevezett tárgyat, amíg steril nem lesz. Maximum a kórházban nem kaserolásnak hívják, gyanús is lenne.

Csak szemezgetek, nem férne el.

A vér a tojásban című opusztól egyenesen meghatódtam, az a passzus, miszerint „[a] tojássárgájában talált bármilyen vörös folt vagy a fehérjében lévő vörös anyag vércseppnek tekintendő. Fehéres vagy sárgás anyag nem jelent semmit sem”, pogány örömökben részeltetett, köszönet az ismeretlen literátornak, aki azzal a jótanáccsal végzi a bekezdést, hogy  „[k]étes színű anyagoknál, pl.: barna vagy rózsaszín, a tojást meg kell mutatni egy tapasztalt személynek” — ó, igen.

Innen kezdve még szigorúbb algebrai logikává áll össze a móka — testvéreim, ezek a zsidók mindenre, de mindenre gondoltak. Istenem, volt idejük töprengeni a dolgokon, elvégre is nem tegnap kezdték a precíziót, saját bevalásuk szerint csinálják pár ezer éve, és aki tökélyt akar, az legyen alapos.

Mert nem mindegy, hogy egy szem tréfli tojást basztak a serpenyőbe — serpenyő tréfli lesz — avagy minima két kóser tojás állt szemben egyetlen tréflivel, mert akkor ugyan a kaja kuka, de a serpenyő még éppen nem veri a kóserség lécét; mondtam már, hogy gyűjtöm a képzavarokat?

Főzés esetén, már három szereplő van, úgy is mint tojás, lábos és víz. Ha egy darab tréfli tojás játszott, a lábos és a víz is tréfli lesz, míg előző példánk analógiájára legalább X+1 darab kóser tojás már übereli az X darab tréfli bevándorlót, legyen áldott az Úr neve, hogy ilyen praktikus: ugyanis így — mint azt bölcs tanácsként le is írja a mester — „[h]a többet, mint hármat főzünk, jó ötlet, hogy páratlan számú tojást főzzünk, így létrehozva a kóser tojások többségének lehetőségét”, s jegyzem, ez így tökéletes mind tartalmilag, mind stíljét tekintve.

Valamint kezdem érteni, miért tartják a liberális demokráciát a száraztalpúak ármányának — kérem szépen: hát az nem ugyanígy működik?

S testvéreim, vajh gondoltátok-e milyen kegyetlen problémákba bír belebonyolódni a derék ortodox teszem azt egy olyan kutyaközönséges helyen, mint egy halas kofa üzlete. Az idevonatkozó szabály is csak eredetiben kellőképpen zamatos, s omló húsú, ezért idézem.

„A kóser hal alapvető ismertető jele a pikkely, mert noha minden hal­nak van uszonya, csak a kóser halnak van uszonya és pikkelye. Olyan pikkelyes hal, melynek pikkelyei nem választhatóak le a bőrről nem kóser . Annak a halnak a kósersága, melynek pikkelyét nagyon nehezen lehet csak leválasztani a bőrről, rabbinikus vita tárgya.”

Látok magam két rabbit, amint egy olyan hal felett indítanak bölcs, rabbinikus vitát, amelynek nehezen válik le a pikkelye. Mert eleve, precíz ember hogyan írhatja, hogy „pikkelyét nagyon nehezen lehet csak leválasztani a bőrről”, miféle otromba definíció ez? Mihez képest, tetvéreim, mihez képest! Julcsa lazán lerántja, Miska tipródik vele fél órát akár, mert ez valahol technika kérdése is.

Például ponty nem játszik, holott szerintem pikkelyes is meg uszonya is van, meglehet, csak amatőr volt a rabbi, aki pikkelyezni próbálta, mire lebaszta a halkést, s beírta:

ponty - tréfli.
>>" />

A bejegyzés trackback címe:

https://polmavo.blog.hu/api/trackback/id/tr4335292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LiaTea 2007.02.19. 21:02:36

Komoly, komoly :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.02.20. 01:58:23

Teljes tiszteletem annak az ortodox bibsinek aki ezeket az isznyatokat be tudja tartani. :-)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.02.21. 21:38:00

Valamikor a legsötétebb modern korban, az '50-es évek legelején az Állatorvostudományi Egyetemen az egyik lómedikus - származása okán is - az Ószövetség első öt könyvének, a Tórának a vallási-viselkedési-táplálkozási parancsait az akkori hatósági előírásokkal és tudományos ismeretekkel vettete össze. Megállapította, hogy Mózesék olyan előírásokat rögzítettek, amelyek összefüggései, tudományos indokai a XX. század elejéig-közepéig teljesen ismeretlenek voltak. Valamit, valahonnan tudtak...
A később keletkezett Talmud-szabályokat is érdemes lenne tudományosan feltárni, adtak már kisebb munkáért is doktori címet.
süti beállítások módosítása