Címkék

ajánló (30) alapfogalmak (17) apológia (2) árpádsáv (2) ávéhá (3) a drog (2) bencsik andrás (3) big bráner (2) blog (2) bukkake (12) buzi (6) cigánybűnözés (2) cuki (4) droid (3) elkúrták (11) elnökválasztás (3) erő (3) érzékeny (2) eu (2) európai unió (2) ezek hazudnak (4) ezek lopnak (7) f1 (2) faszkorbács (10) fidi (13) fosztogatás (3) frankó (25) függetlenség (5) globalizmus (2) gyáva szar (5) gyorbán (20) hadd ne tageljem (22) hazaszeretet (4) hír tv (2) hit (3) hollókoszt (4) hülyemagyar (42) igazmondás (13) iszlám (2) játszótér (9) jé hazudtak (11) jog (4) jogvédő (5) kandúr bandi (5) kaptlizmus (2) képmutatás (2) konzervativizmus (3) kotmány (6) középkor (3) közérdek (8) kurvaország (13) liberalizmus (11) majomház (13) márai (3) maszop (12) média (8) médiahekk (4) megyó (2) mélymeleg szar (11) mno (2) muhaha (17) műpa (2) mutogatás (8) náci (3) nemzethalál (6) nemzeti (2) nemzeti radikalizmus (30) népfeneség (2) népsavazás (7) nyalás (2) nyilaskereszt (2) nyugat (2) orcsány (20) őszödi beszéd (4) osztogatás (5) polgár tamás (2) pomogácsok (21) radikalizmus (2) rendszerváltás (10) savazas (2) scsík (2) semita (3) sört ide bort ide (3) spiró (2) sumimogyi (2) szadesz (5) szájbarágó (4) szakember (5) szakértő (4) szar (8) szólásszabadság (8) szüret (2) tényfeláró újságíró (3) tényfeltáró újságíró (4) tudomány (2) tuti (12) uborkaszezon (3) újságíró (4) vonnegut (2) wei wu wei (2) zsidó (14)

Aprópénz


Az én blogom értéke 1.129,08 dollár.
Hát a tiedé?

Utolsó kommentek

Google Analytics

Parafrász

2007.11.20. 15:05 | mavo | 19 komment

Címkék: zsidó semita mutogatás

„ha bárki bárhol bármiért zsidót megtámad, akár ténylegesen, akár szimbolikusan, akár indokoltan, akár indokolatlanul, akár jogosan, akár gyalázatosan vagy még inkább akkor ha «a zsidót» vagy «a zsidóságot» fikázzák közelebbi meghatározás nélkül, akkor nagyon sok zsidó hajlamos a dolgot magára venni és úgy reagál, mintha személyében érte volna támadás”

... ha bárki bárhol bármiért magyart megtámad, akár ténylegesen, akár szimbolikusan, akár indokoltan, akár indokolatlanul, akár jogosan, akár gyalázatosan vagy még inkább akkor ha «a magyart» vagy «a magyarságot» fikázzák közelebbi meghatározás nélkül, akkor nagyon sok magyar hajlamos a dolgot magára venni és úgy reagál, mintha személyében érte volna támadás ...

Ez most így hogy?


Az eredeti molnargoreny blogjában. Update: link javítva.
>>" />

A bejegyzés trackback címe:

https://polmavo.blog.hu/api/trackback/id/tr79235710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.20. 20:22:10

Félig off: mi a fenét csináltál a blogommal, mavo, kommenteltél valamit, a felét látom és a kommentdoboz is eltűnt a posztról, amit linkeltél - bár más már utánad is mondott valamit. Tőled még a görénylyuk is tönkremegy:-)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.20. 20:38:22

Egyébként: az átírt mondatod sajnos nem egyenértékes az eredetivel. A zsidós ugyanis igaz, míg a magyaros korántsem. Éppen ez a baj. Nem a zsidó összefogás, hanem a magyar-magyar szolidaritás alacsony szintje és feltételes volta.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.20. 20:56:39

Mavo, kiemeltem a kommentedet magamtól (nem moderáltalak, vissza akarom tenni), mert elakasztott valamit és a kommentdobozom meg a hozzászólásod fele eltűnt, de megtartottam másolatban. Vissza akartam tenni, de még most se jött rendbe, a kommentdobozom megjelent, de küldőgomb nincs. Beteszem egy másik poszthoz, lehet, hogy ennél az a baj, hogy túl sok a komment. Mishmesh pár sorával, amit utánad írt (ő tehát látta a dobozt) ugyanez lesz. Még megpróbálom Explorerben megnyitni, hátha, de ha nem megy, máshová kell betegyem.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.20. 21:04:48

Explorer alatt vissza tudtam tenni, de telerakta küldés alatt bekezdéstagolással. Nem kell hivatkozást cserélned, most ott van a poszton, a végén, csak az én nevem alatt (mishmeshével együtt). A bekezdészápor meg a technika ördöge. Ne haragudj.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.11.21. 08:42:55

Pedig de. Nem kevés magyar kezd el magyarelleneségről meg idegenszívűségről hőbörögni, ha valaki kritizálni mer egyes magyarokat.

Abszolút par excellence példa a nevezetes Spiró vers.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.21. 11:44:15

A felében van igazad: abban az értelemben, hogy a leírt mondataid mind a zsidó, mind a magyar vonatkozásban valós (és érthető) helyzetet tükröznek.

A másik oldalon nagy a különbség: az egyet nem értők oldalán. Vagyis: ha zsidóznak (most nem számít igazán, hogy alappal, anélkül, szépen, csúnyán), és azt néhány zsidó magára véve kiabálni kezd, nemigen lesz olyan zsidó, aki a kiabálás ellen felszólal. Lásd: amikor a Judapesten Semjén beszédét vitattuk, Novák Attila - aki a Szmbatban részletes érveléssel megírta, hogy a beszéd miért nem antiszemita - hallgatott, holott a vita résztvevője volt. Saját álláspontját nme tartotta szükségesnek megismételni, mert azzal az egységfrontot gyengítette volna.

Ha magyarozás történik, akkor a felháborodókon kívül szinte mindig lesz olyan, aki megindokolja, hogy miért vol a magyarozás megalapozott. Még azt is nagyjából meg lehet jósolni, hogy mely lapokban vagy tévécsatornákon...

Ezért látszatigazság szerintem, amit leírtál. Sajnos, a magyarok között jelentős az összetartás-deficit.

Tehéntőgy 2007.11.21. 12:45:46

Molnargoreny:szerintem összekeversz két dolgot. Egy dolog az, ha valaki (a leggyakrabban emlegetett mai példa Esterházy és Spiró, de Németh Lászlótól Adyn át rengeteg példát lehetne hozni), aki tagja egy közösségnek (a magyarnak) saját csoportjára (vagy, Spiró esetén annak egy részére) nézve kritikus, akár durva megállapításokat tesz (ilyen zsidó viszonylatban mondjuk Schreiber Sándor ominózus megjegyzése)- és teljesen más dolog ha (akár ugyanazokat a mondatokat) egy kívülálló mondja (erre a legjobb példa, hogy Semjén szájából a Schreiber-idézet már egyértelműen súlyos sértésszámba ment, épp azért, mert kívülállóként mondta). Az utóbbi kategória zsidózás, magyarozás, románozás, cigányozás stb. Az előbbi nem az. Magyarozni Slota szokott, meg Corneliu Vadim Tudor. Senki nem szokta őket idehaza mentegetni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.11.21. 13:59:03

Ardarich,

úgy érzem, nem szükséges kiegészítenem a válaszodat, a helyén van.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.22. 01:40:29

Ardarich: nem, nincs ilyen különbség. Hering Józsefre is össztüzet zúdítottak, mert lefordította - végül is bebizonyosodott, hogy bármiféle torzítás nélkül - a Peresz-beszólást. Pedig épp a zsidók közt volt csak olyan, aki tud héberül, tehát tudta, hogy Hering igazat mondott. De nem védte senki, és ha feltehetően a Maariv szorongattatása miatt nem kerül netre a videó, Heringet kikészítik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.11.22. 08:43:12

No, éppen a Peresz-ügy a tökéletes példa arra, mennyire felfújták nálunk ezt a „zsidókérdést” pro és kontra.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.22. 10:06:12

Egyébként meg olvassátok el Novák Attila cikkét: ő Semjén beszédét nem tartotta antiszemitának, és különösebben sértőnek se,legfeljebb néhol ügyetlennek. Ha a csoportösszetartásról beszélünk, akkor a Peresz-Hering-ügy nagyon is jó példa abban a vonatkozásban, hogy Peresz-ellenes megnyilatkozás bőséggel akadt zsidó értékelőktől (JP), míg Hering-párti egyáltalán nem. Vagyis a magyar zsidók csoportján kívüli Peresszel kapcsolatosan a hozzáállás korrekt volt, míg Hering Józsefet (aki ugye nem önállóan talált ki valamit, csak fordított) egyöntetűen lerohanták. Mindegy az, hogy fel volt fújva vagy nem: a tétel most a belső hozzáállás.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.11.22. 12:34:16

Hering József konkrétan kicsit elmebeteg, nekem az a benyögése tetszett, amikor a Magyar Fórum kiadó kapcsán „[a]z egyik ismert hazai kisebbség egyes tagjaira jellemző [...] törzsi szellemű mentalitás[t]” emlegetett.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.11.22. 12:38:06

Még valamit: Novák Attila nevezetes cikkében ugyan valóban azt fejtegeti, hogy Semjén ominózus beszéde nem antiszemita és nem sértő, de utolsó két bekezdése elég figyelemreméltó, és jelentősen átértékeli a teljes cikket.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.22. 14:43:26

Amúgy mi a baj a törzsi szellemmel? Léviták, kohaniták, askenázik, szefárdok, stb. stb. - még az is precízen meg van szabva, hogy ki számít kohanitának és hogyan. Ugyan, olvass már a JP-n utána, ott igazán nem antiszemiták írogatnak erről - még azt is elemezgették, hogy a kohanitaság genetikailag követhető avagy nem. A törzsi szellem Izraelben is rendkívül erős az egyes frakciók - nevezhetjük törzseknek, hagyomány okán - közti éles, nemegyszer gyilkosságig menő (Rabin, pl.) szóbeli és olykor tettleges harca megvan.

Hering nem bolond, csak sokkal jobban ismeri Izraelt, mint te, mavo - végtére is elég sokat élt ott ehhez.

Az a bizonyos átértékelés pedig szerintem klasszikus "vörös farok": az összetartás bizonyítéka. A vörösfarkú cikkeket ugyebár ismerjük... Anélkül talán meg se jelenhetett volna, legalábbis a Szombatban nem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.11.22. 18:48:30

Érdekes, amíg nem hívtam fel a figyelmedet az utolsó két bekezdésre, addig eszedbe sem jutott vörös farokról regélni.

Hm.

Egyébként az általad utólag vörös faroknak minősített két bekezdés korrekt teljesen.

A Rabin-gyilkosság meg inkább köthető nacionalista (ortodox) vallási körökhöz, de mindegy.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.11.22. 18:50:06

Hering meg bolond, ami egyértelműen kiderül abból hogy a Magyar Fórum kiadójával és az ahhoz tartozó sleppel egyáltalán szóba állt. ha zsidó, akkor meg pláne.

Az nem úgy megy, hogy egy zsidó ab ovo nem lehet agyatlan hülye. Ő ékes példa rá.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.22. 23:45:33

Valamiből meg akart élni, gondolom, és mindenhonnan elhajtották. Miért bolond valaki, ha hasznosítja a nyelvtudását meg a munkaerejét?

Azt is ő fordította le most egy izraeli lapból, hogy a volt nagykövet alighanem itt bujkál a körözés elől, és izraeli nyomozócsoport érkezett, hogy keressék. Magyarországon ez nem hír. Miért is?

Ardarich 2007.11.27. 18:04:04

Csak egy apró megjegyzés a "törzs" kérdéshez: azért helytelen ezt használni olyan zsidó csoportokra, mint a szefárdok, askenáziak, vagy vallási irányzatok követőire, mint a hászidok, mert a (mára elpusztult ill. összeolvadt) történelmi zsidó törzsek száma és neveik kötöttek - és a közvélekedéssel ellentétben nem 12, hanem 13 volt (Rúben, Simeon, Lévi, Júda, Issakár, Zebulon, Dán, Gád, Áser, Naftáli, Benjámin, Manassé, Efraim), csak a levitáknak nem volt saját területük, mint papi törzsnek.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.28. 21:58:54

Rendben, Ardarich, ezt biztosan jobban tudod, én nem vagyok a kérdés szakértője. A kohanita az melyik ebből, meg tudod mondani? Annyit biztosan tudtam, hogy "Lévi törzséből" való személy igencsak szerepel az Ószövetségben.
süti beállítások módosítása