Címkék

ajánló (30) alapfogalmak (17) apológia (2) árpádsáv (2) ávéhá (3) a drog (2) bencsik andrás (3) big bráner (2) blog (2) bukkake (12) buzi (6) cigánybűnözés (2) cuki (4) droid (3) elkúrták (11) elnökválasztás (3) erő (3) érzékeny (2) eu (2) európai unió (2) ezek hazudnak (4) ezek lopnak (7) f1 (2) faszkorbács (10) fidi (13) fosztogatás (3) frankó (25) függetlenség (5) globalizmus (2) gyáva szar (5) gyorbán (20) hadd ne tageljem (22) hazaszeretet (4) hír tv (2) hit (3) hollókoszt (4) hülyemagyar (42) igazmondás (13) iszlám (2) játszótér (9) jé hazudtak (11) jog (4) jogvédő (5) kandúr bandi (5) kaptlizmus (2) képmutatás (2) konzervativizmus (3) kotmány (6) középkor (3) közérdek (8) kurvaország (13) liberalizmus (11) majomház (13) márai (3) maszop (12) média (8) médiahekk (4) megyó (2) mélymeleg szar (11) mno (2) muhaha (17) műpa (2) mutogatás (8) náci (3) nemzethalál (6) nemzeti (2) nemzeti radikalizmus (30) népfeneség (2) népsavazás (7) nyalás (2) nyilaskereszt (2) nyugat (2) orcsány (20) őszödi beszéd (4) osztogatás (5) polgár tamás (2) pomogácsok (21) radikalizmus (2) rendszerváltás (10) savazas (2) scsík (2) semita (3) sört ide bort ide (3) spiró (2) sumimogyi (2) szadesz (5) szájbarágó (4) szakember (5) szakértő (4) szar (8) szólásszabadság (8) szüret (2) tényfeláró újságíró (3) tényfeltáró újságíró (4) tudomány (2) tuti (12) uborkaszezon (3) újságíró (4) vonnegut (2) wei wu wei (2) zsidó (14)

Aprópénz


Az én blogom értéke 1.129,08 dollár.
Hát a tiedé?

Utolsó kommentek

Google Analytics

Alapfogalmak 7: a kultúra

2008.02.05. 19:21 | mavo | 6 komment

Címkék: média kultúra frankó alapfogalmak kaptlizmus

A demokrácia és a kaptlizmus szörnyű mellékhatásokkal járt, amikkel nem számolt a jónép, holott csak jobban ki kellett volna faggatni az amerikás nagybácsit, esetleg félig mégis hinni a komancs propagandának, mert az sem hazudott, csak nem bontotta ki teljesen a tudod mit. Ettől aztán sokan frusztráltak lettek.

Ennek köszönhetőek az afféle kijelentések, mint hogy „[d]emokrácia. Ez baszott be a kultúrának, ahogy elnézem. A szabadság ma a szar szabadságát jelenti: márpedig a szaron van a haszon, a minőséget egyre kevesebben igénylik Sziszüfosz tolná fel a sziklát a lejtőn - de hamarosan nem csak visszagurul neki, de szegény Sziszüfoszt is agyonlapítja... Van még ebből a rakás szarból visszaút?”, és aztán jön a még olyanabbság.

Igen, Aczél György visszasírása. Aki egyébként vélhetően bibsi volt (majd megtudjuk egyszer, ez miért fontos tényező), de azért rendes ember. Az sajnálatos mellékkörülmény, hogy cserébe tehetséges emberek százai nem jutottak lehetőséghez, az meg fel sem merül, hogy akkor is dőlt ránk a szemét, csak könnyebb volt szelektálni, de erről majd később.

Cserébe, hát Istenem, az 1984 vagy az Állatfarm meg csak a rendszer bukása után jelenhetett meg. A Fal sem ezerkilencszáz-nyolcvankettőben került nálunk a mozikba és nem éppen anyagi okokból. Tessék szólni, melyik a populárisabb szar ezek közül, ami kiérdemelte a cenzúrát.

A lényeg, hogy a demokrácia és persze a kapitlizmus a hibás. Mindenért.

A demokráciának és a kaptlizmusnak ugyanis nem csak a Donnie Darkót köszönhetjük, hanem a teljes Dolph Lundgren-életművet, meg Anettkát, meg a Barátok köztet,  meg Schwarze Pákót is; egyébként meglehetősen egyszerű törvény alapján. A zemberek többsége nem vevő a magas művészetre, neki a popkultúra kell, meg a bulvár.

Tetszik? Nem tetszik? Ki nem szarja le? És drágábbak a könyvek is, fúj. Ha már demagógnak teccik lenni, tessék már hozzápofozni a háromhatvanas kenyeret, meg a gázt, villanyt vizet, ami annyival drágább, arról is a kaptlizmus tehet.

Cserébe hat rugó az mp3 lejátszó, és olyan zenét töltesz rá, amilyet akarsz, és nem ötven havi fizetésedbe kerül a számítógép, amin bepötyögöd az okosságot, hogy olvashassa jónép, bár Kína példája mutatja, az sem biztos, hogy feltétlenül publikus lesz az aczélgyörgyök világában, de a tévé se féléves jövedelmed a gyárban, és nem csak két csatornát nézhetsz, ha éppen sugároz valamit.

Valamit valamiért.

Nyugodtan lehet hájpolni a Dogmát, Sztravinszkijt, Rzewskyt, Isidore Ducasse-t, a Nagyítást, Yves Tanguyt vagy Hans Bellmert és Kurt Schwittert, éltetni a Tarkovszkij-féle Solarist a Georeg Clooney-fémjelezte remake-kel szemben, Az amerikai psychót A kedvencek temetője ellenében (bár speciel szerintem ez utóbbi jobb), vagy többre értékelni Meredith Monkot Dj Bobónál; az átlagemberek ezekkel sokat nem tudnak kezdeni, maximum annyit mondanak a kis kedvenceinkre: azok olyan elvontak.

Nekik igenis Modern Talking, Vavyan Fable és Chuck Norris kell, akármennyire is nem tetszik ez nekünk, hű de értelmiségieknek.

Nem kicsit tré, hogy mostanra sokan sírják vissza a Kádár-korszakot, hogy de bezzeg akkor milyen filmek, meg könyvek, meg minden, és közben mindig elfelejtik, mihez nem juthattak hozzá, és hogy mit próbáltak letolni a torkukon erőszakkal. Muhaha, kedveseim, egyrészt színvonalas művek ma is elérhetőek dögivel, másrészt biztos, hogy a diktatúra cenzúrázta művészet kellene nekünk vissza? Jó, A tanú el sem készülhetett volna, ha demokrácia, meg kapitlizmus van (helyette persze a kapitlista megfelelője igen — Michael Moore filmjeit az nézi, aki akarja), de A Fal se lenne látható, pedig azt is szeretjük, ugye, cserébe van Danielle Steel meg Romana is, de ennyit talán megér az ügy. És ne feledjük, Isaura már az Átkosban is megvolt, az sem csak a magas kultúrát engedte érvényre jutni.

A Brezsnyev-temetést meg felváltotta Britney Spears pinavilllantása. Lehet dekázni, jól jártunk-e ...

Aki igényes, az ne nézze, ne hallgassa, ne olvassa, ami nem tetszik és vegye a fáradságot, hogy megkeresi a bőséges kínálatban azt, ami neki kell! A diktatúrával ellentétben a demokráciában nem kötelező fogyasztani semmit sem. Lehet választani!

Segítek én, kimondom a frankót: aki nem képes szelektálni, az megérdemli. Aki meg a demokrácia és a kaptlizmus kulturáját Schwarze Pákóval, Anettkával meg a Homorú szarumájjal bírja azonosítani az vagy hazudik, vagy hülye. A Cannes-i fesztivált, amelyen nem kevés háború utáni magyar művész nyert díjat, aztat a demokrácia és a kaptlizmus tarcsa fenn, piaci alapon. Az Oscar-díj sem a veszteségről szól. Az elmúlt tizennyolc évben nem a Hochkultur lett kevesebb, legalábbis nem elég sokkal, hanem a pop több. Aki más állít, az elmehet a Blikkbe „újságírni”, mert megüti a színvonalat.

Csak utánajárás, szelektálás kérdése az egész.

Akik most sírnak-rínak, azok megszokták a cuclizmus langymelegét, amikor a pofájukba tolták a Hochkulturt szaré-hugyé, szelektálni meg nem volt nehéz, elég volt az előszóban megnézni, munkás-paraszt, vagy testvéri cuclista volt-e a szerző, és nem kellett rácuppanni.

Lusta faszok egy szálig. Aki bemegy az Asamba vagy a Teskóba, az a sok ezer szar közt tud jót találni, aki meg másutt is körülnéz, az még olyanabbat is lelhet. Lehet keresgélni, lehet válogatni. Ja, hogy az meg idő és energia, ami elvenné az időt a sörözőben a kultúra romlásáról síránkozástól. Na hja, ez ilyen.

Amúgy is lehetetlen megszabni, mi a magas kultúra. Nekem ez, neked az, de egy biztos. Aki a Kádár-korszak magas kultúráját sírja vissza, az egyben Acél Györgyöt és Erdőst Pétert is visszasírja Neotonostul, vagyis azt, hogy az egész országnak egy ember mondhassa meg, mi a magas művészet, mi nem, ezt tessék nem elfeledni! Hogy valaki meghatározhassa neked, hogy mi magas kultúra és mi nem az.

Tudom, úgy kényelmesebb volt. A szabadság meg kényelmetlen, és sok veszkődéssel jár.

Közhelyek ezek? Igen.

És?
>>" />

A bejegyzés trackback címe:

https://polmavo.blog.hu/api/trackback/id/tr5326769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.02.06. 12:10:16

Nyilván nem cenzúrával kell szabályozni a kultúrát, habár elsőre tisztább, biztonságosabb érzésnek tűnik.
Én pl. az oktatás terén kapirgálnék, az elmúlt kb. 15 év elkúrása sokat erősít a szaron, szvsz.

Korlátokat viszont kell állítani, a 8 éves gyerek ne nézzen már csokifasz-szopogatást!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.02.07. 14:13:59

Azért nagy alapossággal nem olvastad végig a posztomat, mavo. Nem tiszta visszasírásról van szó - hanem arról, hogy Aczélnak egyrészt volt ízlése (vs. ezzel függ össze, hogy zsidó, ugyanis a művelt zsidók ízlése általában igen jó), másrészt sok eesetben úriemberként viselkedett még a rendszer ellenfeleivel (a zsidózó Csurkával is, meg Csoórival, stb.).

A posztból inkább az az igányem következne, hogy valamilyen módon az értéket támogassa - ha más nem, az állam. Épp azért, mert elég bunkó országban az érték a piacon nem versenyképes. Meg aztán az oktatásnak is súlyosan antiliberálisnak kéne lennie, hogy az érték iránt az igényt megteremtse. Nem mondenkiben, ez lehetetlen, de azokban, akik fogékonyak.

Minden szinten megvan az érték meg a szar is. Neked ezt nem kell magyaráznom: te is tudod, hogy a Pink Floyd érték, a Modern Talking meg szar (Pákó persze annál is szarabb, arra már nincs szinte kategória).

Nem olyan egyszerű ám szelektálni. Indíttatás, alapműveltség, igény kell rá.

Színvonalas művek ma is elérhetőek dögivel. Igaz. De én azt kérdeztem a posztban: mennyiért? Valaha a sárga Albatrosz-ponyva 15 forint volt - míg a keménykötéses háromszor olyan vastag Jókai vagy hasonló értelmesebb, komolyabb regény 10 forint. Mert azon volt támogatás, a Piszkos Freden meg nem (hozzátéve, hogy Rejtő kitűnő és értékes szerintem, de annak nem kellett támogatás, eladta magát a mű).

Ugyan, vedd már meg nekem ma a Háború és békét 30 forintért! Vagy ne is 30-ért, hanem kenyéregyenértékben, 8 kiló 3,60-as kenyér mai áráért! Nem fog menni - és ezen sajnálkoztam én.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.02.07. 17:56:56

Mg:
bookline.com/control/producthome?id=1178886&type=10
8-9 kiló 3.60-as kenyér (ma a régies kenyér ennyi, nem?)
Drága ma már a rendes kenyér...

Kérdés, hogy ki mondja meg, hogy mi a szar...
György Péter? :D
Én benne lennék, hogy te dönts ezekről, csak sokaknak nem tetszene...
Remélem azért szerveznél egy Dream Theater koncertet a népstadionba, 500-as belépővel :)
Ha nem is, azért egy Floyd koncertre is elmennék 3000 alatt :)

Mondjuk, a jelenlegi rendszer is totál szar, CD-R vásárlással támogatjuk a hófehér jaguárt, meg a mittudoménmilyenfosokat, nem hallgatok rádiót.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.02.08. 06:50:11

Ó, bazmeg, érték, érték ...

Hogy a gyereked műveltsége milyen lesz, azt nem az iskolának köszönheti, akkor meg mi van a liberális oktatással? És miért? Az van?

Egyáltalán mi az?

Az meg nem úgy megy te hülye, hogy megtanítom a gyereket, hogy négy láb jó, két láb rossz ...

r/r,

az meg, hpgy a cédé vásárlással a fost _is_ támogatod, nem a kaptlizmus, hanem hülye szerzőijog-védő fuspiNpákok miatt van.

De kijafasz mondta, hogy a demokrácia és a kaptlizmus tökéletes lenne?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.02.08. 10:39:48

R/R: nem is rossz, csak egy picit drágább, ma azért a hagyományos kenyérkét még lehet 150-200-ért kapni, szupermarketje válogatja. Mondjuk, ez "újszerű antikvár", szóval használt, de az nem baj, a betűket nem szokás kiolvasni belőle. 1600-ból azért nem jön ki, de nem rossz (én amúgy egy rongyoskát vettem meg rendes antikváriumban ezerért, de abban is benne volt minden bötű).

Mavo, az én gyerekeim nem kapnak liberális oktatást, mindkettő katolikus iskolába jár (illetve, a kicsi ősztől fog). Nem a saját gyerekeimet féltem, azoknak van apja meg anyja, aki megmondja nekik, mi a jó és mi a nem jó - érdekes módon a gyerek, ha komolyan veszik, nem csupán megérteni, de befogadni is képes mindenfélét (hadd büszkélkedjek: a kislányom csak 8 éves, de a képességei miatt két évvel a korosztálya fölé, negyedikbe jár - és nem én hajtottam bele osztályugrásba, hanem az iskola javasolta - mondjuk egy ilyen gyerekkel elég könnyű értelmesen beszélni, illetve a felfogóképességében meg lehet bízni).

Nem mindenkinek van átlag feletti eszű gyereke, és nem mindenkinek van - mondjuk így - aránylag művelt apja-anyja. A balszerencsésebbeken csak az iskola segíthetne - de a mai iskola erre jórészt képtelen. Nem is arról beszélek, amikor két cigány órán nekiesik a boxoló srácnak (az egy extrém hely nyilván), de arról, hogy ma már a Harry Potter a kötelező olvasmány Fekete István örökbecsűi helyett. Nem az a fontos, hogy Matula bácsi hogyan tud evezni, hanem az a mély emberség, ami Fekete minden művét átitatja - de a Harry Potterből, ami még egy egészen színvonalas kalandregény, már hiányzik...

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.02.08. 14:07:03

A kenyérrel válogatós vagyok, mondjuk vettem nem olyan rég 200-ért olyat, ami nagyon jó volt.

Persze, de ha ilyen piacellenes támogatási rendszer van, akkor már odafigyelhetnének, hogy ne az elkuruvult fospumpálókat támogassák. Annyira nem látom át, hogy megaszondjam az ideális rendszert, de azt tudom, hogy ez így szar, de ebben asszem itt mindannyian egyetértünk.
A szabadpiaccal meg az a baj, hogy a szabad evolúcióra eresztett magyar felvevőpiac nem tudja eltartani a tehetségeket.

Hát, láttam én már olyan katolikus iskolát, ahol "liberális oktatás" folyik.
A műveltség meg igenis függ az iskolától, 6 év alatt a magyartanárom annyira megutáltatta az irodalmat, hogy alig bírtam kiheverni (a líráról beszélek, a prózát mindig is szerettem).
süti beállítások módosítása