Címkék

ajánló (30) alapfogalmak (17) apológia (2) árpádsáv (2) ávéhá (3) a drog (2) bencsik andrás (3) big bráner (2) blog (2) bukkake (12) buzi (6) cigánybűnözés (2) cuki (4) droid (3) elkúrták (11) elnökválasztás (3) erő (3) érzékeny (2) eu (2) európai unió (2) ezek hazudnak (4) ezek lopnak (7) f1 (2) faszkorbács (10) fidi (13) fosztogatás (3) frankó (25) függetlenség (5) globalizmus (2) gyáva szar (5) gyorbán (20) hadd ne tageljem (22) hazaszeretet (4) hír tv (2) hit (3) hollókoszt (4) hülyemagyar (42) igazmondás (13) iszlám (2) játszótér (9) jé hazudtak (11) jog (4) jogvédő (5) kandúr bandi (5) kaptlizmus (2) képmutatás (2) konzervativizmus (3) kotmány (6) középkor (3) közérdek (8) kurvaország (13) liberalizmus (11) majomház (13) márai (3) maszop (12) média (8) médiahekk (4) megyó (2) mélymeleg szar (11) mno (2) muhaha (17) műpa (2) mutogatás (8) náci (3) nemzethalál (6) nemzeti (2) nemzeti radikalizmus (30) népfeneség (2) népsavazás (7) nyalás (2) nyilaskereszt (2) nyugat (2) orcsány (20) őszödi beszéd (4) osztogatás (5) polgár tamás (2) pomogácsok (21) radikalizmus (2) rendszerváltás (10) savazas (2) scsík (2) semita (3) sört ide bort ide (3) spiró (2) sumimogyi (2) szadesz (5) szájbarágó (4) szakember (5) szakértő (4) szar (8) szólásszabadság (8) szüret (2) tényfeláró újságíró (3) tényfeltáró újságíró (4) tudomány (2) tuti (12) uborkaszezon (3) újságíró (4) vonnegut (2) wei wu wei (2) zsidó (14)

Aprópénz


Az én blogom értéke 1.129,08 dollár.
Hát a tiedé?

Utolsó kommentek

Google Analytics

Mobil Internetet Karakószörcsögre!

2008.05.26. 19:08 | mavo | Szólj hozzá!

Címkék: informatika felzárkóztatás mobil internet

Nagy bajban vagyok informatikai fronton, hiszen ha magukat az alapötleteket nézem, a 2002 óta irányítgató garnetúra olyan nagy marhaságokat nem ötölt ki. A Sulinet jó is lehetett volna, hogy csak egyet mondjak.

A baj ugyanott van, mint más esetekeben is, hogy aztán a kivitelezés mindig valahogy úgy sikerül, hogy a haverok tudjanak rajta kaszálni, és most nem írom le ezredszer, hogy az átlag, net nélküli kölök nem százezres kamerát meg szkennert vesz.

Súlyos hibának tartom a közvetlen (Campus program) és közvetett (BSA-BM és BSA-APEH) összefonódásokat is a Microsofttal, de ezt is leírták sokan. Mára kifejezett EU tendencia a közigazgatásban a szabad forrású szoftverekek térhódítása, ezzel szemben nálunk 1998-ban a Microsoft bebetonozta magát, a Campus programmal pedig a graduális képzésben is monopolhelyzetbe került. Ám még ez sem lenne akkora baj, hiszen a szabad piac lép vezetőink helyett: már a Dell is ad el Linux disztribúcióval laptopot.

A címben jelzett témára kanyarodva: az speciel alapvetően jó lenne, hogy a szélessávú előfizetések száma végre nő, csak valahogy a kormánynak olyan sok köze nincs hozzá, akármennyire is havonta plakátolgatják ki a magyarorszag.hu-n, hogy má’ megint izzad a tenyerük a sok melótól. Ugyanakkor a fejlődés iránya nem az igazi, ugyanis az ADSL a favorit még mindig. Pedig csak meg kellene nézni, hogyan fogy a vezetékes telefon-előfizetések száma, és ráütni a homlokra, hogy nídda.

Ez miatt ugyanis (ismét) több lépéssel kullogunk mások után. Mellékszál, de egy valódi hotspot rendszer például. De még ez se fájna, sokkal inkább az, nem bírják észrevenni, a vezetékes otthoni Internet-hozzáférésnek hamarosan harangoznak. Vége. Kanyec Vilma. Aki nem illegális dévédé-letöltésekre, torrentezésre, meg effélékre használja a lehetőséget, annak a mobil hozzáférés már most úgy jó, ahogy van. Mert biztos, hogy olcsóbb is lesz még, és biztos, hogy gyorsabb is, miközben már most is van mobil hozzáférés, ami olcsóbban többet nyújt, mint például egy vidéki ADSL-szolgáltató alapcsomagja.

Annak pedig semmi jele, hogy odafönt ez leesett volna bárkinek is.

Pedig a sokszor elvernyogott kifogás, miszerint a falvakba nem éri meg elvinni a kábelt, meg hogy nem tudják majd fizetni az előfizetést, itt bukna meg. Konkrétan Simagöröngyös-alsón is van mobil átjátszóadó. Nem kell odavinni, mert ott van. Nem ezért telepítették, hanem hogy a fuxosbömis Rácegresen is hívhassa szolisanyut, tehát nem a falu lakói tartják fenn, és az áthaladó forgalmat szolgálja ki jelenleg. Márpedig az áthaladó embernek igenis egyre inkább kellhet a HSPDA, és igenis beszólhat, ha nincs, és ő igenis fizető kereslet. Így adott a lehetőség, hogy tök mellékesen — némi célzott támogatással ahol szükséges — a fél falunak lehessen Internet-hozzáférése.

Innen már csak egy lépés, hogy a falusi emberke egy alkalommal elkocogjon az okmányirodába, regisztrálja a saját e-Magyarország felhasználóját, kapjon hozzá elektronikus aláírást, és akkor a továbbiakban nem kell majd minden ügyes-bajos vicek-vacakkal bekoslatnia a városba, hanem szépen belép a megfelelő oldalon, és elintézi elektronikusan. Ezzel persze eséllyel megszüntetve nem kettő és nem három aktatologató státuszát is, de számomra ez épp hogy egy kellemes mellékhatás.

Bónuszként a falusi gyerek sem fog lemaradni csak azért, mert neki nincs gugli, meg nem tudja letölteni az amit csak azért, mert a *telnek nem éri meg odarángatni öt kilométer derótot és felhúzni egy ADSL központot — a városi meg igen. Vagyis a falusi mobil Internet-akció 3 in 1 a falusi versenyzők felzárkóztatását is magával hozhatja, és tényleg nem hiszem, hogy sok pénzbe kerülne az egyszeri nagyobb (filléres laptop) és az esetleges hosszabb távú (ami a mobil Internet árának elvárható további csökkenésével elhagyható, hogy a feltöltőkártyás megoldást ne is taglaljam) alacsony szintű támogatás, ráadásként pedig — például a Sulinet akcióhoz képest — nem csökkentené az adóbevételt, hanem növelné..

Bár nem is tudom, miről írkálok itt össze-vissza. Jelenleg nem is lehet tárcám az árnyékkormányban, hiszen az informatikai ügyeket még mindig bőven államtitkári szint alatt kezelik, valahol a hírközlés tájékán: második emelet, negyvenharmadik ajtó balra, a szemétledobó mellett.
>>" />

A bejegyzés trackback címe:

https://polmavo.blog.hu/api/trackback/id/tr89489052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása