Címkék

ajánló (30) alapfogalmak (17) apológia (2) árpádsáv (2) ávéhá (3) a drog (2) bencsik andrás (3) big bráner (2) blog (2) bukkake (12) buzi (6) cigánybűnözés (2) cuki (4) droid (3) elkúrták (11) elnökválasztás (3) erő (3) érzékeny (2) eu (2) európai unió (2) ezek hazudnak (4) ezek lopnak (7) f1 (2) faszkorbács (10) fidi (13) fosztogatás (3) frankó (25) függetlenség (5) globalizmus (2) gyáva szar (5) gyorbán (20) hadd ne tageljem (22) hazaszeretet (4) hír tv (2) hit (3) hollókoszt (4) hülyemagyar (42) igazmondás (13) iszlám (2) játszótér (9) jé hazudtak (11) jog (4) jogvédő (5) kandúr bandi (5) kaptlizmus (2) képmutatás (2) konzervativizmus (3) kotmány (6) középkor (3) közérdek (8) kurvaország (13) liberalizmus (11) majomház (13) márai (3) maszop (12) média (8) médiahekk (4) megyó (2) mélymeleg szar (11) mno (2) muhaha (17) műpa (2) mutogatás (8) náci (3) nemzethalál (6) nemzeti (2) nemzeti radikalizmus (30) népfeneség (2) népsavazás (7) nyalás (2) nyilaskereszt (2) nyugat (2) orcsány (20) őszödi beszéd (4) osztogatás (5) polgár tamás (2) pomogácsok (21) radikalizmus (2) rendszerváltás (10) savazas (2) scsík (2) semita (3) sört ide bort ide (3) spiró (2) sumimogyi (2) szadesz (5) szájbarágó (4) szakember (5) szakértő (4) szar (8) szólásszabadság (8) szüret (2) tényfeláró újságíró (3) tényfeltáró újságíró (4) tudomány (2) tuti (12) uborkaszezon (3) újságíró (4) vonnegut (2) wei wu wei (2) zsidó (14)

Aprópénz


Az én blogom értéke 1.129,08 dollár.
Hát a tiedé?

Utolsó kommentek

Google Analytics

Alapfogalmak XVI — az egészségügy sanyarú helyzete

2008.12.18. 18:45 | mavo | 10 komment

Az egészségügy változását ellenzők nagy részének egyik  centrális toposza, hogy amúgy is kevés orvos van magyarországon, kevés kórház, eljő a nemzethalál, ha innen elvonnak egy cseppet is.

Nos, a valóság valami elképesztően más. Magyarországon minden háromszáz betegre jut egy orvos, megelőzve ebben a tekintetben olyan, a nemzethalál szélén tengődő, elmaradott államokat, mint Finnország, Svédország, Dánia, Norvégia és Hollandia. Nem tudom mennyire pontos felmérés alpján készült, de ez szerint egy szinten állunk Németországgal és alig maradunk le teszem azt Svájctól. Amely államoknak azt hiszem, inkább van miből eltartani egy hasonló mértékű közellátást. Most mondjam azt, van honnan visszaesnünk?

Igen, tudom, a statisztika bármire alkalmazható, de ez azért eléggé egyértelmű. Már feltéve, hogy nem a Klón rendelte meg a new-yorki cionistáknál.

Ha valóban rosszul ellátott embereket szeretnénk látni, keresgéljünk Afrika déli csücskénél kicsit feljebb, ott akár ötvenezer lakosra képes jutni egy orvos, és általában Afrika közepén pár tízezer szinte garantálatn. De ne legyünk ilyen durvák: Japánban konkrétan kétharmaddal több páciens jut egy orvosra, oszt mégis százmillióan vannak, a kihalásukról  talán kicsit korai lenne beszélni.

Demagógia? Lehet, kiszakad az emberből néha. Hiszen látható, hiába van ennyi orvos,  az állami ellátás színvonala a béka segge alatt van. Csak éppen ez a minőség nem attól fog nőni, ha körömszakadtáig óvunk minden orvost és minden kórházat a büdös kapitalizmustól. Ha a magánkórházban elbasznak valamit, majd nem mennek oda az emberek, kirúgják akit kell, állam bácsi orvosai ellenben betonba vannak öntve: ha szar, ha nem szar, a kirúgása nem olyan egyszerű.

Miért van az, hogy aki képes megfizetni, az igenis fizet a magán fogorvosnak, (már nincs Bokros-csomag, ingyen van a fogtömés, nem kötelező tíz-húsz ropikat fizetni egy fogért)  nőgyógyásznak, és elégedett az ellátással, aki meg nem képes virítani a dellát, az panaszkodik és a vagyonkájához képes arányaiban bizony dug annyit a borítékba, mint aki inkább felé se néz az államinak. Hahó? Talán mégis jobb a fizetős? A mocskos kaptlista, imprilsta fogász jobban csinálja, mint a derék „ingyen” orvos? Hogy lehet ez? Ha magánkézbe adunk pár kórházat biztos romlani fog az ellátás?

Na de mit mondjak azokról, akik nem pusztán demagógok, hanem demagóg előadásban még nettó hazugságokat is terjesztenek? Ráadásul (összeesküvés-elmélet indikátor elvörösödik) kinek áll érdekében ilyen durván hazudni?

Természetesen a hálapénzen gazdagodó szűk orvosi rétegnek, és a kórházak eszközeit magánpraxisban használgató orvos bácsiknak; dettó szűk réteg. Akikről nem hiszem, hogy lenne akkora befolyásuk, hogy tőlük származna ez az egész.

Persze a politikusokon kívül, akiknek azért néha levegőt is kell venniük, ami nem lenne baj, de a beszívott levegőt ki is kell fújni, márpedig a magas hazugságtartalom nélküli hangrezgések halálosak a politikusokra.

Szóval mégis csak politikusaink vannak a háttérben? Nahát, nahát, berosálok, mekkora meglepetés!

Na de az indok? Az mi? Mert a dübörgő pannon puma és a Klón bemutatott a Magyar Nemzetnek  állítások töve egy. De mi? Mert én azon túl, hogy ha az egyik talál egy ügyet, a másik gondolkodás nélkül ellene fordul, és letagadja a csillagot az égről, különösebb indokot keveset találok.

Valaki mondja meg ...

>>" />

A bejegyzés trackback címe:

https://polmavo.blog.hu/api/trackback/id/tr27830246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.12.19. 02:50:13

Hát arról én írhatnék, hogy mi a baj az ellátással. Ez most nem sikerült, nagyon kicsi a találati arány a posztodban, de ne haragudj, nem írom meg a hibákat, mert túl hosszú lenne. Ez a számháború csak a szélsőséges számoknál értelmezhető; de nálunk a rendszernek nem a magán vagy állami volta a kritikus, hanem sokféle szabályozatlanság, és még több buta szabály (nagyon sok országban kitűnő állami egészségügy van).

Csak egy példa: hiába vagyunk mi oly sokan, ha pl. a sürgősségire nekem bejöhet bárki beutaló nélkül kéthetes, nem is súlyos panasszal, és én nem rúghatom ki reflexszerűen, még csak ki se fizettethetem vele az egészet, hogy indokolatlan. Így aztán a "kevés" páciens is szépen ki tudja ám tölteni a teret...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.19. 06:33:47

Ezek szerint nem érted. Sőt, pont ellenkezően érted.

Ez itt fenn éppen arról szól, hogy értelmetlen a számháború, hogy nem azért szar az ellátás, mert kevés lenne az orvos. Szerintem olvasd el még egyszer, jobban odafigyelve!

Hubazmeg.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.19. 06:45:02

mg,

ellenben meg is írhatnád neked mi a bajod az egészségüggyel, aztán akár itt is megjelenhet.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.12.20. 02:06:23

Hát, részben már meg is írtam, de ez hosszabb kifejtést igényelne.

Tudod, az a hülye helyzet, ohgy a mentős-sürgősségis a teljes vertikumot átlátja, mert mindenhová közvetlen kapcsolata van. Ezért nagy a pofám. A bajok gyökere részben szakmai, és az szinte orvosolhatatlan, mert a linkóci doktorok ellenállnak. Azért nem áll a szám a helyén, mert abból 3/1 a sarlatán/tud valamit aránya. Ha megírhatnám azt a sok baromságot, amit beutalóra írva látok (de úgy, hogy első pillantásra lehet tudni, hogy a diagnózis képtelenség), alighanem megköveznének.

A színvonal és a mennyiség nem is függ össze sehogy. Lehet sok jó meg sok rossz orvos. Errefelé - hát elég sok a rossz. Több a kelleténél.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.12.24. 10:49:03

A XXI. században szerintem még nincsen nagyobb üzlet az egészségügynél. Ez leginkább az Egyesült Álamokra igaz, de az EU tagjaira, így Magyarországra is. Elég csak megfigyelni a gyógyszergyártók részvényárfolyamait egy tízéves grafikonon, vagy lenézni egy tihanyi orvoskonferencia parkolójába (demagógia!). És persze a magyar főorvosok már Hawaiira járnak tapasztalatcserére.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.12.30. 23:54:28

Kár, hogy Tihanyig nem fogok eltekerni a biciklimmel, jól nézne ki a parkolóban...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.31. 12:42:09

Ezt a Tihany dolgot nem teljesen értem ...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.01.05. 01:29:57

Ez egy finom célzás volt arra, hogy adaniel milyen sztereotip faszságot írt. Merthogy nekem nincs pl. kocsim, és nem is volt soha. Ugyanis olyan szakmában dolgozom, amiben paraszolvencia nincs, még jóféle, bár polkockázatos hivatalvezetői kinevezések se, viszont lehet hozzá érteni, lehet aránylag jól csinálni, és nem kell magam szakbarbárnak érezni (meg nem kell beszarni a félelemtől, ha átszalad a szomszéd, hogy az anyja rosszul van).

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.06. 16:08:22

mg,

odaírta zárójelbe, hogy demagógia. Elhiszem, hogy valamiért nem kedveled adanielt, de ez már faszság, amit művelsz.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.01.10. 01:46:41

Ne csináld már, nem erről van szó. NEM ÜZLET, ha normálisan csinálják.

Mondd, meggondoltad-e már, hogy az állam mekkora idióta? Képzeld: adóztatja a közalkalmazottakat, és - a befolyó adóból fizeti őket. Mindez csak arra jó, hogy szép nagy intézmények keringethessék a forintot körbe-körbe, értlmetlenül, mert ez a forint - és még oly sok másik - automatikus kényszerpályán van.

Namármost mi van akkor, ha az állam által kifizetett pénz adómentes lenne? Nem kéne bruttóság miatt az államnak többet fizetnie; nem fordulna elő, hogy állami intézmény röhejes módon adótartozást szed össze, stb. Meg az APEH nem a közalkalmazottakat, hanem a minimálbéres mercis vállalkozót baszogathatná.

Az egészségüggyel ugyanez van. Akkora faszságokat tesznek a rendszerbe, hogy az félelmetes. A kórház a gyógyszert piaci áron veszi, aztán ingyen eteti vele a beteget, aki, ha otthon van, ugyanazt TB-támogatással kapja (rafkósabb kórházak egy időben felírták a fekvőbetegnek a gyógyszert receptre, kiváltották a kórházi patikában, és úgy adták...).

Na jó, tényleg megígértem, hogy nem állok neki kommentként!
süti beállítások módosítása