Címkék

ajánló (30) alapfogalmak (17) apológia (2) árpádsáv (2) ávéhá (3) a drog (2) bencsik andrás (3) big bráner (2) blog (2) bukkake (12) buzi (6) cigánybűnözés (2) cuki (4) droid (3) elkúrták (11) elnökválasztás (3) erő (3) érzékeny (2) eu (2) európai unió (2) ezek hazudnak (4) ezek lopnak (7) f1 (2) faszkorbács (10) fidi (13) fosztogatás (3) frankó (25) függetlenség (5) globalizmus (2) gyáva szar (5) gyorbán (20) hadd ne tageljem (22) hazaszeretet (4) hír tv (2) hit (3) hollókoszt (4) hülyemagyar (42) igazmondás (13) iszlám (2) játszótér (9) jé hazudtak (11) jog (4) jogvédő (5) kandúr bandi (5) kaptlizmus (2) képmutatás (2) konzervativizmus (3) kotmány (6) középkor (3) közérdek (8) kurvaország (13) liberalizmus (11) majomház (13) márai (3) maszop (12) média (8) médiahekk (4) megyó (2) mélymeleg szar (11) mno (2) muhaha (17) műpa (2) mutogatás (8) náci (3) nemzethalál (6) nemzeti (2) nemzeti radikalizmus (30) népfeneség (2) népsavazás (7) nyalás (2) nyilaskereszt (2) nyugat (2) orcsány (20) őszödi beszéd (4) osztogatás (5) polgár tamás (2) pomogácsok (21) radikalizmus (2) rendszerváltás (10) savazas (2) scsík (2) semita (3) sört ide bort ide (3) spiró (2) sumimogyi (2) szadesz (5) szájbarágó (4) szakember (5) szakértő (4) szar (8) szólásszabadság (8) szüret (2) tényfeláró újságíró (3) tényfeltáró újságíró (4) tudomány (2) tuti (12) uborkaszezon (3) újságíró (4) vonnegut (2) wei wu wei (2) zsidó (14)

Aprópénz


Az én blogom értéke 1.129,08 dollár.
Hát a tiedé?

Utolsó kommentek

Google Analytics

Alapfogalmak egy híján húsz plusz egy kicsi — avagy szerzői jog rilódid

2009.05.09. 08:00 | mavo | 79 komment

— foreword young —

Az eredeti bejegyzés a kelleténél kevesebbet foglalkozott a szerzői jog körüli anomáliákkal — mit tegyek, én is ember vagyok néha; ha egy Szily Lászlónak látszó tárgy büdös görényként viselkedik az erkölcs iszonyatos magasságából ... hát megeshet, kicsit többet foglalkoztam azzal.

Ennek kapcsán azonban sajnos a megszokott fals, itt-ott demagóg baromságok kerültek elő, részben minden bizonnyal abból a meglehetősen ostoba feltételezésből kiindulva, hogy én a rendszert védem; fúj, köp, biztosan a szegény júzerek zsírján hízik ez is.

Holott teljesen nyilvánvaló, hogy a rendszer így, ebben a formájában eléggé elavult, viszont az is, hogy a maga kissé lassú módján szerencsére változik. Ha nem így lenne, nem lehetne 90 cent környékén darabonként letölteni zeneszámokat, és aki azzal jön elő, hogy ez nálunk nem így van, azt emlékeztetném arra, hogy az e-bay meg az amazon innen is elérhető, viszlát, tessék jobb érvet előrántani a sapiból. Hogy ez a változás, ami elindult a végén jó lesz-e vagy rossz, az kiderül, és ha rossz, úgyis megbukik.

— back to the kályha —

Hogy a szerzői joghoz kicsit közelebb kerüljünk, ugorjunk egy tök másnak tűnő fogalom irányába, úgy hívják: munka. A munka az valami tevékenység, aminek jó esetben valami eredménye van, amit más használ, felhasznál, jó neki, estébé, és ezért fizet. Továbbá ebben a büdös kapitilsta-imprilista rendszerben az is kiderült, hogy akár (látszatra) ugyanazért a munkáért tök más zsetont képesek fizetni az emberek.

Tessék nyugodtan ledöbbenni, a szerző az szerzés közben dolgozik, vagyis munkát végez. Cserébe pízt vár, mi a faszomat mást, hacsak nem hülye, vagy altrusita; bár az is hülye. Ha a kohász csinálja, aztán kirakja az utcára, hogy vigyétek a picsába, vagy mit tom, őt úgy hívják, hogy amatőr, mert nem ebből él. Ha ebből kéne, ezerből kilencszázilencvenöt éhen halna, négy meg aluljáróban keresné a betevőt. Na ja, mert messze nem olyan a produkciója, mint a népet szipolyozó Madonnáé.

Tehát munka ez is. Nézzük, hogy is van ez! Az egyszeri melóst azt kiválasztják, megmondják neki, hogy mijafaszt köll csinálnia, és ha csinálja, akkor periodikus időközönként úgynevezett pénzt vágnak hozzá egy előzetes megegyezés által kialakított keretrendszer alapján, ami az úgynevezett munkaszerződés. Nem beszól, ez akkor is létezik, ha svarcban dolgozik a melós, csak akkor nem adják írásba és könnyebben felrúgható.

A szerző abban különbözik az egyszeri melóstól, hogy őt eleinte a kutya sem választja; csókosok nem játszik, Stephen Kinget se nyomta be senki a kiadójához, ergo a csókos a kivétel. Mondom normális helyen, nem nálunk. A szerző belefeccöl egy termetes adag melót jó előre, és aztán az eredménnyel házalni kezd: kurva kibaszott sokan nem kapnak érte soha semmit, kurva sokan pár filért, sokan meg is élnek belőle, néhányan kurva jól elvannak belőle, és pár mázlista és/vagy tehetséges fasz kibaszott kurva jól él ebből a szerzőség nevű izéből. Vagy az előadóságból, nem kurva mindegy?

— fals érvelés rulez —

Ismétlem magamat: nem volna akkora gond, ha a Zemberek lopikálnák a szerzőijog-védett szirszart, csinálják, belefér a rendszerbe, ahogy a Tecsó is bekalkulálja, hogy lopják a pogit, csak ne basznának megé ideológiát, mert az felesleges és fájdalmas időnként, annyira fals.

A legkönnyebben lecsapható laszti, hogy de hát le kell töltenem, hogy akárhányszor meghallgathassam/megnézhessem, mert iksz perc mintából eldönthetetlen, hogy jó lesz-e. Hogyne picinyem, hogyne, minden bizonnyal ümögöt is úgy veszel a Madaras Tecsóba, hogy elmégy, kinézed, oszt hazaviszed fél évre [funkcionális anafabéták kedvéért: fizetés nélkül, mint a letöltés esetében, bár ez a mondat végéből kiderül], és ha bejött, meg nem is kopik, meg össze se ment az öt mosásba, akkor megveszed [érted? Akkor, ha bejött, estébé, nem pedig amikor hazavitted].

Hát egy szart!

Ha a demagóg érvet veszem, arra az a demagóg válaszom, hogy ugyanazok, akik a tutimegbízható mintát (lefordítva: az egészet) kérik számon a lemez- és filmkiadóktól, simán megveszik a tíz perc múlva kukázható elemet, a fél hónap után szétmálló gagyicipőt, gagyizoknit, a sütőből kimászó darálthusit és társait — ami a legviccesebb, hogy nem is feltétlenül olcsóbban, mint a legújabb Madonnát.

De ne legyünk demagógok. A cédén megvehető szarok kilencvenkilenc százalékban lemennek valami zenei adón, ötezerszer meghallgathatók ott, vagy ha nem, hát a havernál, aki mégis megvette, de ha rendes, akár kölcsön is adja, na jó, erre kevés esély van. A dévédét az is ugyanakkora megveszi, aki vagy látta a filmet moziban, vagy a havernál látta, vagy akár a haver dícsérte, és tízedszer is meg szeretné nézni. Tudom, hogy filmre ez nem igaz, de a mozijegyet megveszed így is, úgy is, az alapján meg csak képes vagy dönteni, hogy kell-e a dévédé, nem? Könyvet szinte végigolashatod a bótba; mi a hézag?

Ráadásul aki azzal jön, hogy ő azért tölti le, mert tudni akarja, milyen, és ha jó hát megveszi, az meg vagy a nagyon kevés közül való, aki tényleg ezt csinálja, vagy csak szimplán hazudik. Letölti, tetszik, az életben soha nem veszi meg, hallgatni bezzeg hallgatja. Tegye, csak ne hazudjon.

Ha bárkit is érdekel, én a kiadók helyében bevezetném a próbaidős verziót, ami a szoftvereknél enyhített valamennyit a bánaton. Egy hónapig tiéd Madonna, ha ez után is kell, fizess az itt meg itt. Hülyeség? Lehet.

Ja, hogy van-e rá pénze. Mert demagógéknak ez a végső érve: nem veszem meg, mert nincs rá pénzem, de mert nekem annyira kell, hát letöltöm. Ahán, értem. Tessék elfáradni a Tecsóba vagy a Madaras Tecsóba, vagy a tök tudja hová, kibaszott mindegy, és azt mondani: nincs zsetonom spanyol bikasonkára, mégis szeretnék csipegetni húszezer per kilóé, ugye ehetem ingyé? Fogadjunk, hogy tévét se veszel, ha nincs rá pénzed, és a bank se ad rá kőcsön?

Jaj, hát az más, azzal közvetlenül megkárosítom az Ósönt — mondja az egyszeri torrenthuszár, ő meg nem károsítja a kiadót, mert ugye nincs konkrét ellopott tárgy.

Lószart mama! Ha nem tudnád ellopikálni, akkor vagy mindig el kellene menni a haverhoz, ha hallgatni, nézni szeretnéd, vagy szépen el kellene menned a bótba és megvenni, hogy akkor hallgasd, amikor kedved szottyan rá. A szerzői joggal ugyanis valahol azt fizeted meg, hogy bármikor hallgathasd, nézhesd, olvashasd, meg a többi. És tök értelemszerűen, ha valaki azt találja ki, hogy ő pízért megengedi másoknak, hogy nézzék, hallgassák, akkor köteles fizetni azért, hogy ő kérhessen érte pénzt. Nem tudom, mi ebben a bonyolult.

És erre is áll a tézis: jobb híján igenis lopja azt a valamit, én is ezt teszem, csak ne áltassa magát azzal, hogy nem okoz kárt. Okoz. Majd ha ő kerül a fasz túlsó végére, rájön.

Szintén kedvencem az a fals érvelés, hogy a kiadó kényszeríti a fogyasztót, és hogy sarcolja a szerzőt; ó, istenem, kommunizmus rulez!

Alapszabály: a kapitlista-imprilista rendszerben azt veszel, amit akarsz, ha van rá pénzed valahonnan. Amit nem akarsz, azt nem veszed meg. Mi ebben a bonyolult? Ha neked elég, hogy évente kétszer hallgasd a Dark Side-ot, akkor elmégy a haverhoz, ha ingered támad, vagy dobsz a zenegépbe a kocsmában. Ellenben ha tényleg szükséged van rá, mint alvós zenére, akkor összekotrod rá a pízt és megveszed. Ha nincs, akkor vagy így jártál, vagy lopol magadnak.

Kényszerítés kipipálva.

Ismétlem, sonkát zabálni sem kötelező, lehet választani a párizsit is, vagy lopni mégis a sonkából.  Akinek Madonna kel, az csengessen azért, akinek jó a mulatós az sokkal olcsóbbért veheti, vagy használjon zenegépet; ötven forint csak nem sok a Livenletdájér, vagy igen?

Ha igen, lopj! Csak ne verd rá magadat, mert a cigányt az bezzeg pont azért utálod, mert lopik. És ne verd magadat: a tízparancsolatban nincs olyan, hogy szegénytől lopni bűn, a gazdagtól meg nem, és olyan se, hogy ha szegény vagy, akkor lophatsz.

Vagy van itt köztetek bárki, aki büszke arra, hogy tizenévesen balhéból Sport szeletet lopott a bótból? Mert az emelje fel a kezét! Na, mi lesz? Pedig de jó balhé volt akkor, nem?

Ha igaza van a pápának, akkor bizony mondom néktek, a jogvédett holmit lopikálóknak külön bugyor alakíttatik a Hádészban: most, hogy így belegondolok, előre láthatóan  John Cage bádoglavórokra és sajtreszelőkre írt örökbecsű darabjait kell hallgatniuk Örökkön Örökké — természetesen a neves szerző saját előadásában.

Én szóltam!

Biztosan emlékszik mindenki, hogy híztak meg a ferdeszeműek a Rubik-kockán, volt is sajnálkozás meg hoppendáré, hogy azok és nem ő, fúj. Bizony, ott Rubik volt a szerző, ha nem ugrik be, és be ne akard nekem mesélni, hogy Rubik gyártott le egymillió kockát saját kezűleg. Ha igen, akkor és csak akkor köcsög Madonna, hogy nem otthon préseli a korongot a sufniban. Ha viszont nem, akkor kiadóra lesz szükség. Pedig aztat mi nagyon utáljuk, mert folyton szerzőijog védeni akar, és nem adja a proletárnak ingyé a Madonnát, holott tuti megtehetné, és nem bírjuk megérteni, mi a faszért nem teszi.

Biztosan mert köcsög, azé. Vagy mégse?

Közbevetem, mert idevág: a megsarcolt alkotó, na az még a gyönyörűség, meg a hetven dollárból felvett kristálytiszta hangzású lemez, ó egek, ne kíméljetek. Kezdjük utóbbival, mert arról jobban süt a tudatlanság.

— mindennek ára van —

A legolcsóbb zenélési forma, ha kornyikálsz valamit, minden más hangszerért  ugyanis fizetni kell, nem jár automatikusan az élettel: és igen, a süketek és némák megszívták. Oké, akadhat rendes haver, aki hozzád basz egy Les Pault vagy egy kétmanuálos Korgot, hogy amortizáld nyugodtan, neki az nem fáj — csak ritka, és ha neked kell megvenned, hát leülsz a százezrektől, amibe kerülhet. És az nem olyan, hogy a harmincezres Tecsó gazdaságosnak is olyan a hangja, mert nem. Sajnálom, ez van. Tudom hogy ha csak magadnak akarsz zenélni, ahhoz is kell az instrumentum, de ha sokaknak akarsz zenélni, akkor kötelező. Ráadásul a hangszer még csak a kezdő pénz.

A hetven dollárért kristálytiszta minőség ugyanis magyarra fordítva azt jelenti, hogy valami gagyi hangkártyával, valami gagyi mikrofonnal 192k-s empéhármat állítasz elő, csak  éppen az mifelénk nem A Minőség, meg A Kristálytisztaság, mert garantáltan nem hallani rajta tisztességesen a basszust meg a magasakat, márpedig ha nem hallod a Jamiroquaiban a basst, akkor akár ne is hallgasd, jó lesz neked a Pancsoló kislány is, az nem baszusérzékeny. Ezt a hetvendolláros izét jobb helyeken  dobozhangnak hívják, és amint meghallasz valamit, akármit vagy bármit, ami jobb, rájössz, hogy valami nagyon hiányzott az életedből addig. Legyünk tehát perverzek, tegyük fel, hogy egy normális szerző és/vagy egy normális előadó minőséget szeretne adni a hallgatóinak, és nem valami bödönhangú katyvaszt.

Ha nem tudod, miért, akkor tessék csak visszaosonni addig a fals érvig, hogy nem akarsz szart megvenni. Hát kérlek szépen, a hetven dollárért felvett „kristálytiszta” lemez az szar, és nem vennéd meg, még igazad is lenne.

Hol tartottunk? Ja, hogy a visítozás az ingyé van. Oké. Nos, nézzük is, mivel csináljuk azt a kristálytiszta hangfelvételt: hetven dollár az tizennégy ruppó, abból egy normális mikrofont se kapsz, egy Shure ötvennél indul, miről beszélsz, milyen kristálytiszta hangzás, ha ötezer forintos gagyival veszed fel? És még nem is tartunk a mikrofon előerősítőnél, mert a Shure igényli, meg a hangkártyánál, meg szoftvernél, mert minimálisan megfelelő minőségben akarod felvenni, akkor sajna nem lesz elég az integrált hangkártya, de még a hétezeré SoundBlaster se, ott biza ötven-száz körül kezdődik  csak a vas, és fizetős szoftver kell hozzá, az sem két fillér: oké, a százezer pluszos kártyához már adják. Te, ez már elég morcos summa nem? Holott azt még nem is firtassam, mennyibe kerül a hangszigetelése a szobádnak, hogy ne legyen zajos a felvétel. Mert a jó minőségű mikrofon az sajna nem csak az édi hangodat veszi fel, hanem azt is, hogyan nyiszatolja a szomszédod az asszonyt, meg persze a hangod falról visszaverődő részét is, ami sajna modulálja az eredetit, és máris messze nem lesz kristálytiszta.

Érted? Szeretnél felvenni valamit elegendően jó minőségben (a stúdió minőség ennél sokkal, de sokkal odébb van, és az ára meg sajnos nagyságrendekkel), és máris röpködnek a százezrek. És ha csak egy lemezt csinálsz, akkor annak a lemeznek ez csak a rögzítési költsége, pedig még egy nyamvadt plasztikot sem csináltál, eladásról meg aztán pláne nem volt szó.

Persze mehetsz stúdióba is. Sokkal jobb szerkóba énekelhetsz bele: cserébe majdnem ugyanannyi, mint az othoni félhifi, és még nem is marad tiéd a keverő, hogy legközelebb már ingyé használhasd.

Mert itt van ám a kutya elásva: a szemét kiadó, aki megsarcolja a szegény-szegény szerzőt: pénzt feccöl ebbe az egészbe, ami aztán vagy visszajön, vagy nem, és amiből a szerző általában egy büdös vasat sem áll, jó, ha a hangszert ő hozza. Aki meg egy szint alatt mégis feccöl pénzt, arról jó eséllyel előre tudni, hogy úgysem fogják venni, ezért kér önköltséget: nem jótékonysági intézmény egy kiadó sem. Nem hétszentség, de többnyire így van.

Márpedig aki belefeccöl olyan pénzt, amit a szerző nem tud belefeccölni, az joggal várja el, hogy minél többet viszont lásson belőle, meg úgynevezett haszon is előálljon: nem csak a hangmérnök szeretne a gyerekének legalább zsíroskenyeret adni, hanem a kiadó is.  Ha az nem jön vissza, lehúzza a rolót, ilyen egyszerű. Az alkotó meg az alkotásra fordított időt, ő meg abból szeretne pízt. Ha pedig azt irígyled, hogy a kiadónak több a pénze, meg nagyobb és szebb háza, kocsija van, akkor ajánlom Kubát vagy Észak Koreát, ott az egyenlőtlenség ezen fajtái szinte ismeretlenek.

És akkor a marketinget rá se számoltam. Ha Sting új száma nem megy le az MTV-nél, a kutya se fogja venni a lemezt. Na jó, veszik, de nem egymillióan. Ez ilyen. És ne gyere a youtube-bal: naponta ezernyi felvételt tölt fel ezernyi amatőr, tehát lutri, hogy kit néznek meg elegen, hogy híres legyen. A kiadó ebben is segíthet. Lehet, hogy tíz év múlva ez nem lesz igaz, de speciel az egyik legismertebb youtube-os előadó már lemezt adott ki. Vajon miért?

Az nem úgy megy, hogy Sting leír tíz számot, hetven doleszból kihozza a lemezt, és onnan kezdve egymillió korong ára mínusz hetven dolesz a tuti nyereség. Az egy álom. Meg persze a lopikálósok önigazolása, hogy ők dehogy okoznak kárt a lopikálással. Ha a lemez ingyé, vagy — engedjük meg — hetven doleszból van, akkor könnyebb azt mondani, hogy  nincs kár, ha nem fizetek a használatért.

— az ingyenebéd méltósága —

Ismétlem: ha minden alkotás ingyenes lenne, egy idő után csak amatőr szerzők, előadók lennének, márpedig egy Madonna showt, vagy egy Titanicot nem lehet összebaszni napi nyolc óra varrás mellett hetven dollárból. Maradna  a szponzoráció, csakhogy az már most is jelen van szinte minden komoly produkcióban, és nem túlzottan esélyes, hogy sokkal több kivehető belőle.

Volt a kilencvenes évek elején egy „terjeszd szinte ingyé, majd a koncerten bejön a zsé” mentalitás, az tény. Azóta ezek az emberek vagy nem lépnek már fel sehol, vagy épp csak tengődnek a koncertekből, vagy dógoznak és az mellett koncerteznek, vagy ők a Tankcsapda, aki eladta a sötét lelkét a művészt sanyargató kiadónak. Cserébe mondjuk a Tankcsapda vélhetően nem esztergál főműsoridőben, hanem csak a zenéből él, de az már a Tankcsapda baja.

Szintén ismétlés: a mostani szerzői jogi rendszer nem egy tökély. A behajtás módja  meg végképp nem finom lelkű és utánzandó. Sőt. Aki nem hülye, az látja.  De mint említettem már: alakul, változik, és most éppen reménykedünk, hogy jó irányba. Többek közt a torrentezők miatt is, csak ezt pont ők ne érezzék dicsőségnek. Nem értük, ellenük folyik a változás, akár tetszik ez nekik, akár nem, ugyanis — mint már említettem —, valahogyan honorálni kell a szerzőket és kiadókat, és figyelembe venni, hogy befektetni haszonért szokás, és olyan sincs, hogy ha bejött iksz zseton, akkor onnan kezdve ne akarjon  többet harácsolni a gonosz szerző, előadó, meg kiadó.

Ha nem így van azt nem szabadságnak, hanem kommunizmusnak hívják, és az nekem úgy tűnik, nem volt túl sikeres modell.

>>" />

A bejegyzés trackback címe:

https://polmavo.blog.hu/api/trackback/id/tr281108617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blö 2009.05.09. 12:04:26

"...akkor te egy médiacápa vagy, aki szegény felhasználók zsírján hízik kövérre." idézet magamtól, ha levédetem, most fizethetnél. Szerencsédre CC0-ás kategóriájú. :)
"ümögöt is úgy veszel" tulképpen igen. szavatosságnak hívják. ha szar, visszaviszem.
Meg tudom különböztetni a reáliákat a szellemi javaktól, és a logikát is értem milyen alapon különítették el, ezzel együtt érdekes volna, hogy akkor is zsák szarokon kéne-e keresztülverekedned magad ha filmet keresel, mintha volna "szellemi garancia" az alkotásokon.
Lehet hogy külön kéne kezelni a zenét és a filmet,mert filmből már nagyon jónak kell lennie, hogy még egyszer megnézd, zenét meg éjjel nappal hallgatsz, akár.
Alvós zenét nem veszek, de autósat igen. Igen. Megveszem.
Mert amúgy a gépnél nem kell. Ott a Tecső, méginkább a Musiic.
Amúgy végignéztem a gépet, és töröltem a lopott cuccot. Black Sabbath, Los lobos, Herbie Hancock egyebek. Gondolom most mindannyian fellélegeznek és örülnek, hogy több pénzük lett.
Általában nem igaz, hogy Madonna drágább mint a mulatós, jóllehet biztos nem ugyanabból az összegből állították elő. Pont ezaz ami felveti a kérdést, hogy mennyi az annyi. Ha a pelenkagyár törekedhet gazdaságosságra, hogy a piac miatt alacsonyan tarthassa az árait, akkor a kiadók miért nem? Elárulom. Mert ők különleges gazdasági előny élveznek a tényleges piacokhoz képest.
Ez a metafora bukta, ha nem baj.
Hamis érvelés az, hogy vegyek olcsóbb zenét, ha nem fussa drágára. Akkor lenne igaz, ha a letöltés mp3-ban olcsóbb volna ÉS hozzáférhető. Hagyjuk az Amazont. Bonyolultabb mint a nevedre venni egy gyereket. Ezzel együtt, magyarországon magyar dalokat letölthetsz egyszerűen és olcsón én ezt teszem(dalok.hu).
Az pedig hogy valami kristálytiszta vagy dobozhangú, az mióta jellemző zenei minőség? Van nekem (legal) Edit Piafom, zseniális és recseg, meg dobozhangú.
Hetven dollárból meg igenis lehet zenét rittyenteni. Egyébként annyi sem kell hozzá. Kell ingyen zeneszerkesztő, meg ingyen hangminta, ebből lesz az ingyen zene. Amit sokan, lelkes amatőrök(szép szavaddal: "hülyék") ingyen letölthetővé tesznek. Na és most jön a kérdés, hogy az igényes profik ugyanezzel a felszereléssel és nowhow-val, hogy csinálják, hogy ugyanannyiba fáj a cd(!)-jük mint Madonnáé a 80 balalajkával.
Marketin. Na, ő a kedvenc szerzőm. Nine Inch Nails, Southpark például, ők tudják mi a marketing és ingyen adják az anyagot. Én még nem hallottam, hogy Trent Reznornak ne fussa trikóra, vagy Erik Cartmen nem tudta megvenni a sajtospufit.
Mindenki utálja a képmutatókat, a nemlopokletöltök arcokat, azzal együtt ennek a mozgalomnak ők a közkatonái. Egyébként Danton sem volt rózsaszál, mégis fasza gyerek volt.
Még annyit, hogy az emberek, a szellemi javaikat megosztják egymással, ezt hívják kultúrának, és nem a kannásbor ivását eltartott kisújjal.

bryan 2009.05.09. 22:03:41

Ez hosszú lesz:
"90 cent környékén darabonként letölteni zeneszámokat,"
Nem akarok 1 centért sem számokat letölteni. Ha veszek valamit azt kézbe szeretném fogni, legyen csillogó meg szép. (szoftvereknél ez más, de ott annyira el vannak szállva az árak, hogy tulajdonképpen esélyem sincs arra, hogy legális fizetős szoftverem legyen) Ha meg letöltök valamit, legyen mellette egy link ahol a szerzőtől vehetek lemezt. Ha éppen olyan kedvem van, meg normális áron adja. Torrent link mellett meg legyen még valami honlapcím, számlaszám emeltdíjas szám, amin ha akarok, küldök pénzt. Az internet a legjobb reklám és közvéleménykutatás ami ráadásul tök ingyenes. De a kiadók basznak használni, legszívesebben betiltanák az egészet, azt meg nem lehet, tehát marad a picsogás.
A pogi és az mp3 abban különbözik egymástól, hogy ha 10 pogiból elveszel kilencet, akkor egy marad, ha begrabbelsz egy lemezt akkor annyi másolatot csinálsz amennyit akarsz egyszerűen nem fog elfogyni. Ha sokan meghalgatják a zenédet sokan fogják megvenni is, ha erre van lehetőségük, mert a rajongók szeretik az eredeti cuccokat. Ha meg nem fussa, vagy nem szeretik a zenédet annyira hogy a havi fizetésük kettő-öt százalékát fordítsák rá, akkor úgy se fogják megvenni, ha esélyük sincs letölteni.
"Csak ne verd rá magadat, mert a cigányt az bezzeg pont azért utálod, mert lopik."
Hogy jutottál arra a következtetésre, hogy a torrentezők utálják a cigányokat? Kiváncsivá tettél.
Nem tudom mennyire ismered az amatőr zenészek világát, szerintem nem nagyon. A zenekarok altalában nem a kiadó támogatásából alakulnak, hanem apuci anyuci nyúzásával kapnak gitárt, dobot stb... Aztán nyári munkával vagy további szülőnyúzással egyre jobb cuccokat szereznek, koncerteznek, a bevétel azon részét amit nem tudatmódosító szerekre költenek azt szépen befektetik hangszerbe. Lemezbevételek a nyelvi korlátok miatt szerény piacon nem igazán jelentős források, valószínüleg jobban járnának vele, ha csak díszdobozos rajongóknak való lemezeket adnának ki a kiadó kihagyásával az mp3 verziót meg ők maguk dobnák fel jó minőségben a piratebayre. Olyan bandáknál meg ahol komolyabb bevételt termel a lemezeladás, ott meg azért egyébként is telleni fog shur mikrofonra, az ő működésüket szerintem nem igazán fogja befolyásolni az, hogy Kovács József még kétmillió másik user letölti a zenéjüket Lars Ulrichnak el kell adnia az egyik magánrepülőjét vagy nem veszi meg a harmadikat. Na bumm. A stúdiózás úgy néz ki, hogy a zenekar tagjai fejenként 10 ropiból (3 a már említett koncertkassza) már azért tudnak mozgolódni, azért éri meg jobban ez a verzió, mert hangzás kikeverésére jobb azért ha nem a zenekar gitárosa van beosztva, hanem valaki akinek ez a szakmája és nem mellesleg a 100 ropis berendezés helyett egytöbb millióssal próbálkozol. Aztén koncert után a road, vagy valami zenekarközeli ember már árullhatja a felvételt. Láttam már, hogy 500-ért adnak ilyet, meg olyat is, hogy ezerért, vagy még divat az amennyit gondolsz is.
"Ha Sting új száma nem megy le az MTV-nél, a kutya se fogja venni a lemezt. "
Hátazért ez nem ilyen egyszerű. Nagy változások vannak. Nem csak a you tube-ról van szó, hanem arról is, hogy már több helyről tudsz tájékozódni, a stílusodnak megfelelő zenékkel kapcsolatban. Mert hogy nézett ki ez offline: Meghallottad a sting számot, ha épp ott volt megvetted az albumot, aztán vagy tetszett, vagy nem, esetleg lemásoltad a kazettát és csak tíz év múlva mentél el a koncertjére. Most: megtetszik egy szám amit valaki bevágott a blogjába a youtube-ról (mielőtt a tök sötét kiadó leszedte volna) leszedem torrentről az albumot, (ha nagyon tetszett akkor a discographyt) aztán ha valakinek szülinapja van és tudom, hogyszereti a stílust, megveszem neki, elmegyek koncertre, a barátaimat is elhívom koncertre. Mi történt tehát: Elloptam valamit, aminek az adott példánya azáltal keletkezet, hogy én lemásoltam, kifizettem a koncertjegyet, reklámoztam a bandát, tehát megnöveltem a potenciális vásárlók számát.
"Volt a kilencvenes évek elején egy „terjeszd szinte ingyé, majd a koncerten bejön a zsé” "
Hmm... Radiohead, Coldplay, Nine Inch Nails. Idáig érződik, hogy döglődnek. A magyar zenészek meg kurvára nem a lemezekből élnek. Nagyon kevesen élnek meg ebből nálunk. Persze az artisjus képes azért még hóna alá nyúlni egyes zenészeknek, de azt ugye nem igazán tekintem tisztességes pénzkeresetnek.
"naponta ezernyi felvételt tölt fel ezernyi amatőr, tehát lutri, hogy kit néznek meg elegen, hogy híres legyen"
Ez mindig is lutri volt.
"Többek közt a torrentezők miatt is, csak ezt pont ők ne érezzék dicsőségnek. "
Most akkor tisztázzuk, te is torrentezel de nem vagy torrentező? Fura dolog ez.
Én sem vagyok büszke arra, hogy torrentezek, de örülök neki, hogy remélhetőleg jó irányba segítem lökni a szórakoztatóipart mert a nagy része kibaszottul ott ragadt a huszadik században.

bryan 2009.05.09. 22:08:21

Ez volt életem leghosszabb kommentje, köszönöm az ihletforrást. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 02:14:17

""ümögöt is úgy veszel" tulképpen igen. szavatosságnak hívják. ha szar, visszaviszem."

Szavatosság csak kifizetett cuccra van,, nem zavar?

"Általában nem igaz, hogy Madonna drágább mint a mulatós"

Nem az én bajom, hogy nem ismered a piacot. Madonna kétszer annyi minimum, mint a mulatós, persze ha kalóz cédéről van szó, akkor neked van igazad.

"Van nekem (legal) Edit Piafom, zseniális és recseg, meg dobozhangú."

Ez tök állat, kár, hogy ma senki sem venné, mert szar a minősége. Én is jöhetnék azzal, hogy a ló mennyire hájtek volt.

"Hetven dollárból meg igenis lehet zenét rittyenteni."

Azt igen. Lemezt azt nem, ha felakasztod magadat bánatodban, akkor sem. Pláne nem "kristálytiszta hangzásút".

Hogy én arról írtam, és leszartad? Nem az én bajom öcsi.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 02:16:58

"Nem akarok 1 centért sem számokat letölteni. Ha veszek valamit azt kézbe szeretném fogni, legyen csillogó meg szép. "

Nem említetted a vita elején, hogy acélvibrátort szeretnél venni. Sajnálom, amiről én írtam, az nem az.

Mennyiség nem egyenlő minőség, azt is sajnálom, de azért gratulálok, hogy hülyeségeket nagyon sokat bírsz írni. Díjazzák ezt valahol?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 02:19:45

"Nem tudom mennyire ismered az amatőr zenészek világát, szerintem nem nagyon."

Cuncimókus: odaírtam az elején, hogy az amatőrök külön kategória, kár, hogy nem tudsz olvasni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 02:22:26

"Hagyjuk az Amazont. Bonyolultabb mint a nevedre venni egy gyereket."

Amazonról letölteni zenét, ahhoz egy dombor kártya kell, a gyerek örökbefogadásához a nagyon, nagyon nem elég. De hazudozz tovább, ha úgy érzed, attól igazad lesz.

blö 2009.05.10. 07:47:49

"Szavatosság csak kifizetett cuccra van, nem zavar?"
Mondtam én mást? Te is csak írsz de sosem olvasol?

numaro7com-on - Madonna CD - 1472 (csak náluk)
c-sale.hu-n - Jó Laci Betyár (EMI 2006) - 2190 (de jóú lehet)
És már mondtam, nem piac, homokozó (figyelj, olvass, értelmezz)

Edit Piafot tavaly adták ki. Annyira ment ki a divatból mint a ló(Overdose, hm semmi?)

Azért most már hogy szólsz tényleg rémlik hogy írtál a kristálytiszta hangzásról. A helyzet az hogy gondoltam nem erőltetem, mert lázas állapotodban írhattad. Jártam már ilyen izében, ööööö lemezbolt asszem. Mintha rémlene, hogy így sorba cd dobozok voltak, kis táblán felettük, hogy pop, rock, hiphop, ja meg kristálytiszta. Ne kerülgesd, mond ki végre, milyen az a kristálytiszta hangzás? Tudom már, láttam a masterpulton, highpass, lowpass, crystalpass. Ez az ugye? Biztos, mert mondták hogy aztat a gombot kurvadrágán nyomják be.

A bloghoz vak vagy, a zenéhez süket. Mavocica.

blö 2009.05.10. 07:57:57

@mavo: "Amazonról letölteni zenét, ahhoz egy dombor kártya kell, a gyerek örökbefogadásához a nagyon, nagyon nem elég. De hazudozz tovább, ha úgy érzed, attól igazad lesz."
Mindkettővel rendelkezem. Kérdezz. Én nem a becsületed kérdőjelezem meg, hanem az éleslátásodat.

bryan 2009.05.10. 11:40:37

@mavo:
Baz amatőrzenészekből lesznek profik, tapasztalat stb, lehet, hogy nem 70 dollárba kerül meg nem az első lemez lesz kristálytiszta hangzású de a második már igen, ehhez nem kell kiadó, meg csillió dollár.
"Nem említetted a vita elején, hogy acélvibrátort szeretnél venni. "
Ő, ezek a frappáns visszavágások, érv nulla, de ugye milyen izgi leírni a vibrátor szót?
Azt akartam mondani, hogy a kiadók nem örülnek neki, hogy van más üzleti modell, mint a mostani, nyilván nekik nagyon jó így, de te, meg én meg sok millió más letöltő, rá fogjuk szorítani őket a váltásra ez pedig kurva jó. A fogyasztói társadalomban néha a fogyasztó diktál, ez pedig azért nem rossz. Egyébként meg mondj egy zenekart ami szarul él mert töltögetik le a lemezét, abbahagyta az albumkészítést, mert már nem éri meg. Ugye, hogy nem tudsz ilyet írni.

blö 2009.05.10. 16:05:10

@bryan: Azért az acélvibrátor poénnak jó volt. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 17:27:48

@blö:

"blö 2009.05.10. 07:47:49
"Szavatosság csak kifizetett cuccra van, nem zavar?"
Mondtam én mást? Te is csak írsz de sosem olvasol?"

Ezt talán én kérhetném számon tőled. Én egyértelműen ki nem fizetett cuccot körvonalaztam a példában (meglepő módon szándékosan), tehát olyat, amire nincs és nem is lehet garancia, mire te garanciáról kezdtél papolni. Ott a mondat végén, hogy csak a próba után fizetsz, és csak ha bevált, tehát ez nem garancia.Miről beszélünk?

"A helyzet az hogy gondoltam nem erőltetem, mert lázas állapotodban írhattad. Jártam már ilyen izében, ööööö lemezbolt asszem. Mintha rémlene, hogy így sorba cd dobozok voltak, kis táblán felettük, hogy pop, rock, hiphop, ja meg kristálytiszta."

1. idéztem, te kis bohó, ami feltűnhetett volna, ha észreveszed, hogy a szövegben az a más színű izé egy link.

2. ettől függetlenül is puszta szarrágás, amit csinálsz, jól tudod, hogy hifi minőségről van szó, és azt is, hogy hifi minőséget 70 dollárból előállítani lehetetlen.

Ha nem tudnád, mert hülye vagy, akkor azon vernéd magadat, hogy lehet-e, vagy ne lehet, de mivel tudod, hogy nem lehet, ezért marad műértetlenkedés a szarrágás. Amitől hosszabb lesz a vita, és biztos lesz, akinek a te szarrágásod jön be, csak éppen eredmény nem jön ki belőle soha.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 17:32:11

@blö:

azt állítottad, idézem, "Hagyjuk az Amazont. Bonyolultabb mint a nevedre venni egy gyereket."

Ez egész egyszerűen nem igaz.A gyerek örökbefogadása egy hosszú és bürokrácia hajtotta folyamat, évekig eltarthat rossz esetben. Az online fizetés meg rossz esetben 10 perc. Ezt te is tudod, ha nem, akkor bocs, én vagyok a hülye, hogy hülyével álltam szóba. Aki ismeri az igazságot és nem mond igazat, azt hogy is hívják?

Ha csak túlozni szerettél volna, közlöm, a túlzás frankó eszköz, csak ésszel kell csinálni, hogy ne idiotizmus legyen belőle.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 17:35:16

@bryan:

szépen eldöntöd, hogy akkor most csillogós, izgalmas izé kell, vagy pedig jó a 70 dolláros fos is. Ha a saját magaddal folytatott vita eredményes lesz, akkor szólj.

Addig továbbra is ajánlom a csillogós acélvibrátort, az simán megvan 70 dolcsiból, sőt, annyiért akár tényleg szép is lehet.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 17:45:33

@blö:

ja, Edit Piaf.

Természetesen félreértesz, de kezdem tőled megszokni.

Tehát: ha lenne valaki, aki Edit Piafnak felelne meg ma, mondjuk Jóska Gizi, és recsegős fosokat adna ki, pár elvetemült kivételével senki sem venné, akármilyen jó a hangja.

Edit Piafot azért veszik meg recsegősben, mert ő Edit Piaf. Jóska Gizit meg nem vennék és kész.

A cédé karrierje el sem indult volna, ha a vinylnek nem lenne alapzaja és egy idő után nem kezdene a portól recsegni. A cédé bevezetésekor ezek voltak az alap marketing dumák, meg a cédé digitális minősége meg örökkévalósága, de ez utóbbi szimpla humbug, előbbi meg egy darabig volt humbug.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 18:33:00

@bryan:

A hosszú micsodádra visszatérve.

"Az internet a legjobb reklám és közvéleménykutatás ami ráadásul tök ingyenes. De a kiadók basznak használni, legszívesebben betiltanák az egészet, azt meg nem lehet, tehát marad a picsogás."

Ez megint szimplán nem igaz. Ha előrántod a mágikus misztérikus csodatévő youtue festett varázslatot, kis odafigyeléssel olyan csatornákat fogsz találni, mint SONY Music Entertainment, meg The Official Warner Bros. Records YouTube Channel. Hoppá, ezek az elmaradott izék használják a Zinternetet? Há hogy van ez? Most akkor egy valóban alapvetően fontos kérdésben simán nincs igazad se neked, se másnak, aki ezt szajkózza? Mert nem te vagy az első, aki a haladás elmaradását kéri számon, miközben mindössze arról van szó, hogy nem látja a haladást, hiába van tíz centire az orrától.

Igen, használják, csak a hatvanmiliomodik überzseniális covert felrakó barommal ellentétben ők nem hírnevet akarnak, hanem bevételt. És pont, hogy a youtube az az egyik média, ahol ha akarod, kipróbálhatod. meghallgathatod, megnézheted, estébé. Hátha megveszed.

Szemét, rohadt kapitalisták, azért.

"A pogi és az mp3 abban különbözik egymástól, hogy ha 10 pogiból elveszel kilencet, akkor egy marad, ha begrabbelsz egy lemezt akkor annyi másolatot csinálsz amennyit akarsz egyszerűen nem fog elfogyni."

Nagyon eltaltátad a szöget a fején: ha letöltik ingyé, akkor nem akar elfogyni: mármint a lemez, a tárgy, amit azért raknak ki, hogy elfogyjon.

"Ha sokan meghallgatják a zenédet sokan fogják megvenni is, ha erre van lehetőségük, mert a rajongók szeretik az eredeti cuccokat. Ha meg nem fussa, vagy nem szeretik a zenédet annyira hogy a havi fizetésük kettő-öt százalékát fordítsák rá, akkor úgy se fogják megvenni, ha esélyük sincs letölteni."

Bazmeg, ott a youtube, az MTV, mi az, hogy nincs esélyük? Csak úgy tudod meghallgatni a zenét, ha letöltöd? Miért kell ezzel a szimpla hazugsággal fedezni az illegális letöltést? Miért a kiadó bukjon azon, hogy te fasz vagy és nem hallgatod, amit a kiadó kibaszott sok pénzért a pofádba nyom? Miért kell ezt az "a kiadó csak nyer azzal, ha lopok tőle" maszlagot nyomatni?

"Csak ne verd rá magadat, mert a cigányt az bezzeg pont azért utálod, mert lopik.""Hogy jutottál arra a következtetésre, hogy a torrentezők utálják a cigányokat? Kiváncsivá tettél."

Nem, tényleg nem MINDEN torrentező nem utálja a cigányokat, de átlagban annyi biztosan utálja, mint az átlag. Az pedig kibaszottul utálja. Mert lopnak, mert a cigányok és mert minden cigány. Aztán szépen lop és büszke rá. Nem minden torrentező, de a markáns többség az igen. Négy torrentező ismerősömből négy utálja a cigányokat, így megfelel? És az a nem markáns többség sem élteti a lopást, sőt nagy eséllyel fújol, ha a lopás úgy általában szóba kerül, jobb esetben talán meghúzódik csendben, de ő maga meg masszívan és engem azok zavarnak, akik erre büszkék és ideológiát basznak mögé.

Kár, hogy megint le kellett írni, ez is ott a postban.

"Ha Sting új száma nem megy le az MTV-nél, a kutya se fogja venni a lemezt."
Hátazért ez nem ilyen egyszerű. Nagy változások vannak."

És nédd má, mit írok? Hogy változik a rendszer. Beszarás. Egyébként meg a Sony Channel sincs ingyé a youtube-on a Sonynak, bármilyen hihetetlen. Pénzbe kerülő reklám az is. Vay te tényleg azt hiszed, hogy egy alkalmazott szbad idejében, ingyé csinálja? Ugye te sem hiszed? Ha ingyé mehetne, akkor a Sony eséllyel másutt nem is hirdetne, csak ingyenes csatornákon és olcsóbb lehetne az akármi, szegény MTV meg csődbe menne. A költségcsökkentés se rossz ám, és hidd el, ezt a gonosz kapitalisták is tudják. Ha nem így lenne, még mindig százezer lenne az mp3 lejátszó.

"Ez mindig is lutri volt."

És? Most azt állítottam, hogy régen nem volt lutri? Vagy mi? Vagy mire érv, hogy mindig is az volt? Érdekelne, de nagyon.

"Most akkor tisztázzuk, te is torrentezel de nem vagy torrentező? Fura dolog ez."

Nem, nem fura. Jómagam nem torrentezek, mégis rendelkezem meg nem vásárolt zenével, filmmel. Hogy értsd: iksz darab számomra érdekes cuccot nem vettem meg, de megvan. Másolás, nem torrentezés útján. Lopikolok én is, de nem hivatásszerűen, ha érted különbséget. És nem verem magamat, hogy ezzel jobbá teszem a világot, mert nem teszem. Szegénybűnözök.

"Én sem vagyok büszke arra, hogy torrentezek, de örülök neki, hogy remélhetőleg jó irányba segítem lökni a szórakoztatóipart mert a nagy része kibaszottul ott ragadt a huszadik században."

Ellentmondasz magadnak, de ne zavarjon. És pont ez az egyik, ami bassza a csőrömet.

Ha szimplán nem veszed meg, mert azt mondod, szar a rendszer, nem akarom támogatni, az rendben van, sőt maximális riszpekt, mert a rendszer ha nem is szar teljesen, de nem kóser, egyetértünk.

De akkor hallgasd azokat, akik ingyé elérhetőek. Vagy ők nem elég jók? Tessék ott a Nine Inch Nail, a South Park, van választék ingyen is, nem?

Az egyik aljas hazugság erkölcsöséknél, hogy kötelező. Nem az. Ha nem veszel Madonna lemezt, nem vernek meg érte, nem lőnek le. Van ingyé zene, te magad hangsúlyoztad orrba-szájba, miért nem azt hallgatod. Miért lopsz olyat, amiért fizetned kellene?

Mert ez így már keményen visszás, ha fizetni nem fizetsz, de az előnyeit élvezed. Mintha lopott fókaprém bundában lennél állatvédő tüntetésen.

És az nekem nem kúl. Kurvára nem. Le is írtam feljebb.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 18:38:39

Ja, még valami:

"Az internet a legjobb reklám és közvéleménykutatás ami ráadásul tök ingyenes."

Csak érintetem, de az internetes hirdetés nem ingyenes. Kurvára nem az. Milliókba kerül.

blö 2009.05.10. 20:55:58

@mavo: Van egy ilyen kis dobozsuerű a poszt és a komment között. Nem blokkoltam, mer mondom szegény mavonak legyen már pénze kiflire. Most hallom hogy azon te milliókat keresel.
Vagy hülye vagy, mert ingyen csinálod ezt a blogot.

blö 2009.05.10. 21:02:15

@mavo:
"A gyerek örökbefogadása..." Ki a kereszten szteppelő jézus beszélt örökbefogadásról. Ja, te. Olvasni, olvasni, olvasni.
Hogy mért nem használom a számlához tartozó bankkártyát internetes vásárlásra, azt hiszem nyilvánvaló. Ahhoz pedig hogy olyanom legyen ami erre nekem is megfelel, hidd el, nem 10 perc.
Gondolom ez szorosan hozzátartozik a torrentekhez. Hát te tudod, te nem hazudsz sose.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 21:06:10

@blö:

A saját gyerekedet nem kell a nevedre venni, de te tudod. Az örökbe fogadottat ellenben igen.

"Gondolom ez szorosan hozzátartozik a torrentekhez."

Magadnak reklamálj, nem én hoztam fel a témát.

blö 2009.05.10. 21:11:21

@mavo:
ümögöt kifejteném, mert úgy érzem ki kell. Hogy te mit mondtál, arra boruljon jótékony feledés. ÉN, ellenben rávilágítottam arra az esetleges esélyre, hogy ha a boltban VÁSÁROLT szarul sikerült filmet vissza lehetne vinni a vásárlás helyére, hogy: basszatok együtt dudikoffal Ti! Na, akkor nem kéne bubig csurrantott raklapdobozokban túrni valami használható mozgóképért. Valószínüleg egy lazán töltött gondola is elég volna.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 21:18:04

@blö:

egyébként ha arra gondolsz, hogy ha félrekúrtál és az apaságod kétséges, akkor valóban egyszerű a nevedre vétel: elismered, hogy félrekúrtál.

Ha erre gondoltál, akkor igazad volt, bocs, ez valóban pár óra/pár nap (bürokratája válogatja). De hogy ennél 16+3 számjegy, és pár személyes adat bepötyögése miért annyival nehezebb, azt még mindig nem értem.

És persze, tudom, bankkártyát szerezni rémes procedúra, évente ezrek halnak bele, nekem is majdnem negyedórámba került nulla tőkével, de hogy annak a konkrét vásárláshoz mi köze, azt nem tudom. Már azon túl, hogy egyszer meg kellett csinálni, de gondolom a hatodik online vásárlásnál már nem illő hozzászámítani az online vásárlás kibaszott hosszú bonyolult műveletéhez.

blö 2009.05.10. 21:24:02

az -ennyire tellett?- megjegyzés a hirdetéses megjegyzésemre vonatkozott? késsé összeszeladtak a dolgok.
De vajon mér nem válaszoltál rá?!
Vagy már neked is dereng, hogy az interneten hirdetni nem csak a bannerkirályok kiváltsága?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 21:34:49

@blö:

ja értem, leszarod, mit miért és hogyan írtam, de én kötelezően foglalkozzam azzal, te mit miért és hogyan írsz. Jó szabályok - nem lehetne fordítva?

A garanciára visszatérve: a "nem tetszik" az nem garancia kategória, és sajnálom, de sehol.

Ha megveszel egy ümögöt, és visszaviszed, másnap, hogy "nem tetszik", és nem veszik vissza, akkor úgy jártál, nincs jogalapod a cserére, ha peched van, akkor megkaphatod a Dudikoffal baszós viccedet is, és le kell nyelned. Ha bizonyítottan normális használat mellett szétszakad (bevizsgálják, nem pofára adják vissza), akkor viszont igen, mert hibás.

Ugyanígy, ha a cédét azért viszed vissza, mert nem tetszik, akkor a bolt tulajdonosának jóindulatán múlik, hogy visszakapod-e az árát. Ha ellenben azért viszed vissza, mert nem lehet lejátszani, akkor kipróbálják és ha igazad volt, akkor kicserélik. Tudod miért? Mert hibás.

Ha nem, akkor fogyasztóvédelmet rájuk.

Összegezzük:

1. az ümögért adott píz nem visszakérhető, ha nem tetszik. Jé, a cédéért leperkált se.

2. az ümögért kért píz visszakérhető, ha annak objektív paraméterei szarok, vagyis ümögként szarul üzemel (szakad, foltosodik, estébé). Jé, a cédé is, ha pl. nem lejátszható. Minő meglepetés. ...

Jé, tökéletesen működik az analógia ümög és cédé között.

Hozzáteszem: a műszaki cikkekre létezik (vagy csak létezett?) 72 órás időszak, amíg visszavihetted indok nélkül. Ezt akár még támogatnám is, annak ellenére, hogy a mosógép és a cédé közti analógia sántít abban, hogy

1. a mosógép nem kopizható.

2. a mosógépet nem tudod kipróbálni, míg a cédé tartalmát, vagy annak egy részét, ha nagyon akarod jogtiszta módszerekkel meg tudod sasolni.

blö 2009.05.10. 21:37:44

Namármármos a kristály.
Rendben van a linket nem láttam, bár annak idején olvastam.
De ez nem változtat a lényegen. A marketing új formáiról már esett szó. Egyéb hozzáadott érték meg magától kell hogy megteremtődjék. A zenész végül is nem puszta marketing eszköz. Valahol alkotó, ha nem akkor amúgy is csak kalap szar.
A HiFi egy szabvány, amit már 20 éve meghaladott a technika, úgyhogy arra nem érdemes hivatkozni, mert a 128bites mp3 simán hozza VBR-el is.
A bécsi színharmonikusok bajban lennének stúdió minőségű cuccok nélkül, de van jócskán zene, ami megél akár a kvázi homemade minőségen is. Tehát nem a zenén múlik az ára. Ennyi volt a szarrágás nem több.
Csak azt nem értem mit akarsz a linkkel. Abból is világosan kiderül hogy a rongyrázástól drága a zene.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 21:38:43

@blö:

hülyének tettetésben jó vagy.

Én pedig tudom, hogy kapok egy szolgáltatást (blogot csinálhatok) cserébe engedem, hogy reklámok jelenjenek meg a blogomon. Adok valamit, cserébe kapok valamit.

Mi ebben a bonyolult?

blö 2009.05.10. 21:47:40

Baszod kérlek az egész ümögös kerregés, csak egy kívánság lett volna, de annyira szerettél volna belekötni, hogy már azt is el kellett magyaráznom?
Na még egyszer. De jó volna baszod alássan egy olyan világ ahol a szart az eszi meg aki főzte. Igen tudom, hogy most nem vihetem vissza a némileg gyengére sikerült mátrixII-t, de SZERETNÉM.
Beszélhetünk a szavatossági jogról, de azt tényleg leszarom

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 21:49:12

"A HiFi egy szabvány"

Na, ezt beszéld meg egy hifibuzival, én szívesen tartom a gyantás-üvegcserepes vödröt, nekem mindkettőtök vére tetszeni fog. :-D

"A bécsi színharmonikusok bajban lennének stúdió minőségű cuccok nélkül, de van jócskán zene, ami megél akár a kvázi homemade minőségen is. Tehát nem a zenén múlik az ára. Ennyi volt a szarrágás nem több.
Csak azt nem értem mit akarsz a linkkel. Abból is világosan kiderül hogy a rongyrázástól drága a zene."

Te imádsz magadnak ellentmondani, mi? :-) Ha a bécsi fülharmókusok bajban lennének a hifi stúdió cuccok nélkül, akkor az ő zenéjük nem a rongyrázástól drága. Vagy szerinted ami kell, mert anélkül szar, az rongyrázás?

Ismétlem: csináljon 70 dollárból lemezt, aki akar. Csak ne szedjen érte pénzt. De akár próbálja is meg nyugodtan: lehet, hogy egymillióan nézik meg youtube-on, de ugyanolyan fos minőségben pénzt nem fognak érte adni, csak kevesen. És ismétlem, már van példa arra, hogy youtube-on megismert előadó lemezt adott ki. És megvették. Pénzt adtak azért, ami ingyen ki volt rakva. Szerinted miért? Mert ha a minőség nem számít, akkor downloaderrel leszedik. És a pénzért árult cédé egy videóval kevesebb is, ne feledd. A kevesebbért fizettek, vagy a jobb hangminőségért?

A belinkelt poszt egyébként odáig stimmelt, hogy létezik hozzáadott érték. De csak addig. A hozzáadott értéket már rossz helyen keresgéli. Mondjuk aki szerint 70 doleszért lehet hifi felvételt csinálni, attól mit várjak?

blö 2009.05.10. 21:55:02

@mavo:
Én pedig tudom, hogy kapok egy szolgáltatást (blogot csinálhatok) cserébe engedem, hogy reklámok jelenjenek meg a blogomon. Adok valamit, cserébe kapok valamit.

Még mindig nem érted ugye? Azt állítottad , hogy az interneten milliókért lehet hirdetni. Én kérdem szerényen, mennyit kapsz te azokból a milliókból.

a hülyének tettetéses jó duma, de nem szopom be.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 21:58:35

@blö:

már megint ott tartunk, hogy neked vannak igényeid, amiket kéretik figyelembe venni (a szar Mátrix II-t tessék visszavenni), és van a szavatossági jog, amit meg leszarsz, mert nem felel meg neked.

Miről vitatkozunk?

Az, hogy egy film szar vagy nem szar, az durván szubjektív. Nem lehet eldönteni, nincs paragrafus rá.

Volt már példa, hogy valakik megpróbálta szubjektív szempontok korlátozni ezt-azt. Nem is egy kísérlet. A kísérletek sikertelenek volt, és sajnos itt-ott milliók életébe kerültek, bár szerencsére nem mindenütt.

blö 2009.05.10. 22:02:01

@mavo:
"de van jócskán zene, ami megél akár a kvázi homemade minőségen is" magamat idézem, mert kell. Kíváncsi vagyok még hányszor is. De elmondhatom újra más szavakkal.
Szóval, kis görcs csinál otthon music, azt stúdió aszongya: te kispöcs én ez a zenél nyomom most országnak világnak. Kaszálunk nagyot. És lőn. Nem keresek linket, legyen elég neked mulatós béla, halgassd őt.

blö 2009.05.10. 22:06:34

"Miről vitatkozunk?"
Na, miről? Hülyeségekről. Mert nekünk ez jó.
Asszem negyedszerre mondom el:
Nem fogom vissza vinni se a mátrixot se dundikoffot, de jó volna ha lehetne.
És tenyleg nem érdekel a fogyasztóvédelem.
Egyébként a -mavo- név alatt élő ember van, vagy csak egy robotot győzködök??

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 22:07:42

@blö:

"Azt állítottad , hogy az interneten milliókért lehet hirdetni. Én kérdem szerényen, mennyit kapsz te azokból a milliókból."

Te tényleg hülyének tetteted magadat.

A blogomon megjelenő hirdetések nem ingyenesek. Úristen, meglepetés! Attól, hogy a pénzt nem én kapom meg, még nem ingyenesek. Úristen, meglepetés! És ha csak az én blogomon jelenének meg, a kutya se fizetne értük. Úristen, meglepetés! És ugyanaz a hirdetés véletlenszerűen megjelenik az összes olyan blog-hu-s blogon, amelyik az általam elfogadott feltételekkel üzemel. Úristen, meglepetés! És azok szerzői közül egy sem kap pénzt, ellenben tárhelyet, blogmotort, és efféle nem ingyenes dolgokat igen. Úristen, meglepetés!

blö 2009.05.10. 22:09:16

@mavo:
"egyébként ha arra gondolsz, hogy ha félrekúrtál". Az élet kedves robot nehéz. Ha felnősz megérted, hogy vannak szebb valóságok is.
Hogy miért nincs hitelkártyám, azt nem veled fogom megbeszélni. Nincs, nem lesz. Faktum.

blö 2009.05.10. 22:10:48

@mavo:
Ez mondom én is, hülye vagy. Ingyen dolgozol. Jézusom!!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 22:13:52

@blö:

"Nem fogom vissza vinni se a mátrixot se dundikoffot, de jó volna ha lehetne."

Nem, nem lenne jó. Mert akkor az emberek abban lennének érdekelve, hogy visszavigyék, és mivel emberek, ezért meg is tennék.

"kis görcs csinál otthon music, azt stúdió aszongya: te kispöcs én ez a zenél nyomom most országnak világnak. Kaszálunk nagyot. És lőn."

Csak éppen nem home made minőségben, akármennyire is próbálod eltusolni. A Sex Pistols akármennyire kurva nagy pánk volt, ugyanazt a hifi stúdiót kapta, mint mindenki más.

A gagyi mulatós is legalább egy minimális stúdió minőséget hordoz, és szerencsére meghallgatható ingyé és ezért nem veszem meg. Holott a te logikád szerint amíg nem lopom el, addig nem tudhatom, hogy szar.

blö 2009.05.10. 22:13:56

Elmegyek dolgomra, jó éjt mavorobot, ha gondolod holnap majd ismét kontaktálhatunk a fogyasztóvédelemről, vagy a házasság helyett született gyerekekről. Csak a szerzői jogokkal kapcsolatos túlkapásokró ne. Mondd meg mavonak kis robot, hogy pocsék moderátor.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 22:15:20

@blö:

hitelkártya? Ki a faszom beszélt hitelkártyáról? Nekem nincs hitelkártyám, mégis ott fizetek Interneten kártyával, ahol csak akarok.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 22:17:11

@blö:

fáradt lehetsz ... jó éjt!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 22:20:37

@blö:

sok millónyian dolgoznak még ingyen, miért pont velem van a baj? Soha nem állítottam, hogy tilos ingyen csinálni bármit is. Ha úgy érzed, akkor ismét tévedtél. Sokadszor csacsi fiú.

Ha meg nem hiszed, hogy szerintem ingyen dolgozni bűn, értelmetlen, és így tovább, akkor meg mit kaparsz ezen a témán? Mit akarsz bebizonyítani? Mire bizonyíték, hogy én ingyen is dolgozom? Csak mert ezt nem bírtad eddig kifejteni ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 22:24:39

@mavo:

hogy ne kelljen fölösleges műértetlenkedési köröket levágnod, idézem magamat:

"Amazonról letölteni zenét, ahhoz egy dombor kártya kell"

és még segítek is: "dombor kártya" (csak a te kedvedért: dombornyomott, tehát nem "mezei" elektronikus debit kártya) nem egyenlő hitelkártya.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.10. 22:33:15

@blö:

ha a félrekúrás szóval van a gondod, biztosíthatlak, nem személyeskedésnek szántam, és ha esetleg van házasságon kívül született gyermeked (amihez semmi közöm, mert a magánügyed), akkor gratulálok látatlanban (ha pedig házasságban született, akkor ugyanannyira), mert az élet az élet, akármilyen körülmények között is fogant.

bryan 2009.05.11. 13:42:53

"SONY Music Entertainment, meg The Official Warner Bros. Records YouTube Channel. "
www.hwsw.hu/hirek/37709/google_youtube_warner_licence_jogdij_szerzoi_kiado_
zeneszerzo_eloado_lejatszas_klip_zene.html
Még a google sem tudja meggyőzni a kiadókat, hogy a netes reklám jó. Meg egyébként ingyenes is lenne, hszen a userek felraknák a videót, sőt néhol az officialnál is jobb klipeket készítenek. Sokszor meg nem, de minden esetben a közönségnek legjobban tetsző kerülnek ki első találatként,ha officialra keresel akkor meg az official.
Azért én nem minden zenét találok meg a youtubeon, tévém meg nincs. De tegyük fel, hogy minden ott van. Akkor meg nem mindegy, hogy a gépemről indítom el winamppal, vagy böngészőbel a youtuberól?
"Nagyon eltaltátad a szöget a fején: ha letöltik ingyé, akkor nem akar elfogyni: mármint a lemez,"
Fogyik az azért. Bér a lemezeladások csökkenek, de ebben szerintem az elszabadult áraknak is jócskán van szerepe. A száz ezres fizuból nem fogsz tudni megvenni 2-nél több lemezt, csak ha koplalsz érte. Azt meg nem fogsz, tehát, ha nem tudsz letölteni akkor átmész a haverhoz és átmásolod, mivel digitális a cucc, tehát adatvesztés nélkül teszed ezt. A kiadók ezt nem szokták belekalkulálni a dologba. Ha neki nincs meg amit akarsz keresel mást akinek megvan, vagy a rambo 2 helyett amit eredetileg akartál elviszed a rocky 4-et. De a filmet nem fogod megvenni annyiért.
"És ne gyere a youtube-bal: naponta ezernyi felvételt tölt fel ezernyi amatőr, tehát lutri, hogy kit néznek meg elegen,"
Az is lutri,hogy a kiadók kit választanak ki. Nekem az a lutri jobban tetszik, hogy kitesznek valamit a netre, aztán eldöntjük tetszik, vagy nem, utána jön a kiadó, vagy menedzser, vagy magánúton megcsinálja a lemezt a delikvens. Ez ízlés kérdése. Nézek South Parkot is, hallgatok nin-t is, meg ami az utamba kerül. Az hogy a világ szinte összes zenéje (filmje, írása) elérhető számomra, az baromi jó, erre a mi generációnk előtt senkinek nem volt esélye sem. Mindez a kiadóknak nulla forintjába kerülne, ha nem akarnának hadakozni ellene (terjesztés és reklám torrent szájtokon, blogokon kiadóknak előadóknak nem kerül pénzbe). Emellett még nagyon szép pénz is bejöhetne nekik belőle, ha be tudnának lőni egy olyan árszintet a fizikai hordozók árában ami nem teljesen irreális, ha azt a pénzt amit fájlmegosztók elleni jogi csatákra, lobbizásra és DRM-re fordítanak kihagynák az árból ez nem lenne olyan nehéz (arról nem is beszélve, hogy ezek a csaták eleve vesztesek). Azért filmen, meg zenén még mindig nehéz bukni, letöltés ide vagy oda. Ha a netet csak mint reklámfelületet, közvéleménykutatást, megrendelő felületet használnák, azzal csak jót tennének más választásuk meg amúgy sincs és ez így jó. Ha neked meg ez nem tetszik, szégyelled, hogy másolsz zenéket gyónj meg az artisjusnak, penitenciaként meg hallgass általad vett eredeti Győzike vagy Zámbó Jimmy lemezeket, ezzel is támogatva a saját magad elleni küzdelmet. Jó szórakozást hozzá. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.11. 14:43:41

@bryan:

A link, amit odatettél, pont azt bizonyítja, hogy a pénzen veszett össze a google és a Warner, tehát nem azzal van a baj, hogy a Warner idióta és nem ismeri a Zinternetet.

"nem mindegy, hogy a gépemről indítom el winamppal, vagy böngészőbel a youtuberól?"

De nem ám! Az egyik esetben egy a gépeden csak ideiglenesen tartózkodó állományról van szó, a másik esetben nem.

"A kiadók ezt nem szokták belekalkulálni a dologba."

Te ennyire hülyének nézed őket? Most komolyan ... Természetesen belekalkulálják. Csak most kaptak egy olyan médiát, amit végleg nem tudnak kontrollálni, és amin a lopás sebessége és volumene nagyságrendekkel különbözik a korábbiaktól. Te sem lennél vidám, ha neked lenne egy bejáratott bizniszed, és valaki úgy nyúlná le tőled, hogy semmit sem tehetsz ellene.

"Ez ízlés kérdése."

Ezt díjazom. valóban az. A jog azonban nem ízlés kérdése.

"terjesztés és reklám torrent szájtokon, blogokon kiadóknak előadóknak nem kerül pénzbe"

hát persze, hogy nem ... :-) társadalmi munkában felrakja azokat a hirdetéseket "valaki" ... :-)

"Azért filmen, meg zenén még mindig nehéz bukni, letöltés ide vagy oda."

Ez így kicsit túl kategorikus, szerintem te is érzed. Sok előadó, sok film bukik meg, és ezt valahol te is tudod, és ezeket a bukásokat nem te fizeted, hanem a kiadók.

"Ha a netet csak mint reklámfelületet, közvéleménykutatást, megrendelő felületet használnák, azzal csak jót tennének más választásuk meg amúgy sincs és ez így jó."

Tehát pl. a kiadó ne áruljon neten tartalmat? Az genyaság? Miért?

Te pedig költsd gyógyszerre az általad ellopott tartalmak értékét, ha már ilyen büszke vagy rá.

bryan 2009.05.11. 16:51:17

"hát persze, hogy nem ... :-) társadalmi munkában felrakja azokat a hirdetéseket "valaki" ... :-)"
Maga a zene, vagy a film a hirdetés és valóban társadalmi munkában felrakja oda "valaki", kritikát ír róla "valaki" klippet csinál belőle "valaki" felirat is készül stb... Itt megint jönne az, hogy ha már megnézte, meghallgatta az alkotást emberünk, hajlandó-e plusszokért cserébe megvenni az eredetit is. Szerintem sok esetben hajlandó. Sőt gyakran, a már említett DRM miatt, azután tölti le miután megvette.
www.michaelgeist.ca/content/view/2347/125/
Ez azért kicsit más színben tünteti fel a dolgokat szerintem.
"Tehát pl. a kiadó ne áruljon neten tartalmat? Az genyaság? Miért?"
Árulhat, de ilyen árakkal nem igazán érdemes neki. Ha egy szám kb. 150 forint, (jóindulattal) egy album megint nem jön ki 2 ropi alatt. Úgy hogy még csak kezedbe se foghatod, nem is teheted fel villogni a polcra az albumot. Szerintem ez totál irreális.
"Te pedig költsd gyógyszerre az általad ellopott tartalmak értékét, ha már ilyen büszke vagy rá. "
Ok majd küldök is neked belőle mert úgy tűnik a tiéd elgurult.

bryan 2009.05.11. 17:24:57

"Csak most kaptak egy olyan médiát, amit végleg nem tudnak kontrollálni, és amin a lopás sebessége és volumene nagyságrendekkel különbözik a korábbiaktól."
Ha nem tudják kontrollálni, ne tegyék. Akkor máshogy kell bevételt szerezniük. A fájlcsere megállításának egyetlen módja az adatforgalom korlátozás általánossá tétele. Azt meg nem szeretnénk ugye?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.11. 17:46:04

A linket megnéztem, és ha az nem is, de a tanulmány, amire hivatkozik valóban figyelemre méltó.Igaz, az pl., azt is kijelenti, hogy a cédé ára irreleveáns (unable to find any direct relationship between the respondents' reported average CD price and CD purchases in Canada). Plusz az elektronikusan terjesztett média tekintetében azt állítja, irreleveáns a ptp forgalom, és így tovább. Egyszerű kiemelni egy pontot, miközben egy sokfelé mutató tanulmányról van szó.

"a zene, vagy a film a hirdetés és valóban társadalmi munkában felrakja oda "valaki", kritikát ír róla "valaki" klippet csinál belőle "valaki" felirat is készül stb"

Te most csak a ptp tartalomra koncentrálsz, holott ezidáig a youtube-on is ment a hirdetés _például_. Értem, hogy szerinted ez tuti működik, és hogy a multi dobjon el minden más hirdetési médiát, és csak ptp-n hirdessen.

Igazán elmehetnél a multikhoz megbeszélni velük, hogy rúgják ki a sok faszfej marketingest és vegyenek fel téged. Sokadszor nézed hülyének azokat, akiknek ez a munkájuk.

"Árulhat, de ilyen árakkal nem igazán érdemes neki. Ha egy szám kb. 150 forint, (jóindulattal) egy album megint nem jön ki 2 ropi alatt."

Ilyen a piac. Ha nem veszik meg tőle, akkor majd majd jól csődbe megy magától. Ha az amazon.com-on nem mennek az mp3 számok és albumok, hát majd nem árulják.

Ez a terjesztési forma eddig köszöni szépen, jól van. Jelzem totálisan nem vagy képben az online terjesztésről, egy komplett album jóval olcsóbb, ha nem számonként veszed meg. Ilyen triviák nem jutnak az eszedbe, mégis hülyének nézed azokat, akiknek az a munkája, amibe beleokoskodsz.

Noch dazu

Ha bepötyögnéd a böngésző címsorába, hogy amazon.com aztán böngészne kezdenél, pár perc alatt láthatnád, hogy akár pár dollárokért hajigálnak utánad komplett albumokat. A Wish You Were Here pl. jelenleg $4.85, az szerintem elég messze van a 2 ropitól forintban. Kicsit mosolyogva fedeztem fel a Nine Inch Nail 237 darab számát, amivel 50. a jelenlegi eladási toplistán közvetlenül a Rolling Stones után.

Na csá, szép napot!

blö 2009.05.11. 17:47:32

Hello mindenkinek, válaszolnék a jelenlétemen kívül érkezett vádakra.
.
mavo:"hitelkártya? Ki a faszom beszélt hitelkártyáról? Nekem nincs hitelkártyám, mégis ott fizetek Interneten kártyával, ahol csak akarok."
(Én, beszéltem valahol feljebb, hogy miért:)
én:"Hogy mért nem használom a számlához tartozó bankkártyát internetes vásárlásra, azt hiszem nyilvánvaló."
(Szóval ki az aki leszarja a másik mondandóját? Egyébként nem fejtem ki ismét amennyiben felmerül, netes alapismeretként fogom fel, hogy a számlánkat vagy a hozzá tartozó kártyát nem dobjuk fel a netre, ép elme birtokában.)
.
(Te)
mavo:"sok millónyian dolgoznak még ingyen, miért pont velem van a baj? Soha nem állítottam, hogy tilos ingyen csinálni bármit is. Ha úgy érzed, akkor ismét tévedtél. Sokadszor csacsi fiú."
(Persze, hogy nem állítottad, egészen mást mondtál:)
mavo:"Cserébe pízt vár, mi a faszomat mást, hacsak nem hülye"
(eddig rendben van, ha hülye hát hülye)
mavo:"Mire bizonyíték, hogy én ingyen is dolgozom? Csak mert ezt nem bírtad eddig kifejteni ... "
(nem is akartam kifejteni, hogy tilos ingyen dolgoznod ellenben, mit mondtam:)
"Ez mondom én is, hülye vagy. Ingyen dolgozol."
(Ezt megint csak én mondtam, az előzőleg kifejtett gondolatok tanúlságát vontam le, a te szavaid alapján.)
.
Ki az aki leszarja a másik mondanivalóját?
Válaszolok, mert az ilyen kérdések mindig elsikkadnak, mert nem tudod, hogy a kérdőjeles mondatokra válaszolni kell nem pedig vádaskodni. Szóval: te. Vagy a bot. Mittomén.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.11. 17:58:44

@bryan:

"A fájlcsere megállításának egyetlen módja az adatforgalom korlátozás általánossá tétele."

Lószart mama. Layer 7-es szűrőkkel simán blokkolható a ptp forgalmat, a technika adott, ha nem is ismert meg agyontámogatott. Létezik patch layer 7 szűréshez. Más kérdés, hogy, ez home userek esetében jogszerű-e, lásd SMTP filtering a hazai szolgáltatóknál.

Továbbá tőlem az ptp-zik, aki akar, azt, annyit és amikor akar akar, amennyiben

1. ha nem tetszik valóban törli
2. ha tetszik, legalább az esetek többségében valóban megveszi
3. nem tekinti hősnek magát, mert ptp-zik.

Nos, ezek a ptp-zők 90%-ánál nem így vannak, de lehet, hogy többen, mindenestre a Kanadában 12 letöltésre jutó 0,44 cédévásárlási többlet (3,6%) az nem ütős arány.

bryan 2009.05.11. 18:26:19

"Más kérdés, hogy, ez home userek esetében jogszerű-e,"
Nem jogszerű, meg káros, meg etikátlan is.
"12 letöltésre jutó 0,44 cédévásárlási többlet (3,6%) az nem ütős arány. "
Sőt benne is van a felmérésben, hogy ez hibahatáron belüli eltérés.
A lényeg viszont az, hogy a fájlcserélők nem vesznek kevesebb zenét, mint a csak vásárló, másolók. Csak többhöz jutnak hozzá, könnyebben választanak. Ami viszont elég ütős.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.11. 18:42:25

"én:"Hogy mért nem használom a számlához tartozó bankkártyát internetes vásárlásra, azt hiszem nyilvánvaló."

Ez volt a válaszod a dombor kártyát emlegető beírásomra, vagyis az általam adott kategóriát értelmetlenül leszűkítetted, naná, hogy visszakérdeztem, ki emlegetett _előtted_ hitelkártyát. Mert senki, te keverted a képbe, negligálva, hogy nem arról írtam. Akkor miről beszélsz?

A kártyával kapcsolatos részre annyit, hogy szerencsére az emberek nagy része képes neten vásárolni, és aki ezt kellő odafigyeléssel csinálja, annak nem lesz kára. A veő és az eladó kölcsönös odafigyelésével ez lehetséges.

mavo:"sok millónyian dolgoznak még ingyen, miért pont velem van a baj? Soha nem állítottam, hogy tilos ingyen csinálni bármit is. Ha úgy érzed, akkor ismét tévedtél. Sokadszor csacsi fiú."
(Persze, hogy nem állítottad, egészen mást mondtál:)
mavo:"Cserébe pízt vár, mi a faszomat mást, hacsak nem hülye"
(eddig rendben van, ha hülye hát hülye)
mavo:"Mire bizonyíték, hogy én ingyen is dolgozom? Csak mert ezt nem bírtad eddig kifejteni ... "
(nem is akartam kifejteni, hogy tilos ingyen dolgoznod ellenben, mit mondtam:)
"Ez mondom én is, hülye vagy. Ingyen dolgozol."
(Ezt megint csak én mondtam, az előzőleg kifejtett gondolatok tanúlságát vontam le, a te szavaid alapján.)
.

Jaj, Istenem, már megint csak a szarrágás, a szelektív olvasás, a féreértelmezés ezerrel. Ez neked valamiért örömet okoz, vagy mi a franc?

1. Az általad kiemelt mondat után rögvest (vagyis a következő mondatban) ott a paragrafus az amatőrről (pl. én), aki e szerzőséget ingyen végzi. Innen kezdve az ostoba szofizma, amivel at hiszed, hogy önellentmondásba keversz céltalan szarrágás csupán. Nekem van munkám, amit ingyen végzek, blogírást mint munkát pedig ingyé végzem, nekem belefér szintén egy általam leírt és általad leszart tézis keretében, ami kettő, azaz kettő bekezdéssel az általad egyedül kiemelt mondat után van, és arról szól, hogy

2. az, hogy valaki pízt _vár_ a munkájáért nem jelenti azt, hogy kap. Sőt, mint leírtam (csak neked az is "tökvéletlenül" elkerülte a figyelmedet): a pízt váró szerzők tulnyomó többsége egy büdös vasat sem kap a szerzőségéért.

Elhiszem, hogy utálsz, mert a csúnya népnyúzó szerzőkkel és kiadókkal _részben_ egyetértek, de ezt úgy is jelezhetnéd, hogy érvelsz, nem pedig azon igyekszel, hogy addig ollózd a szövegemet, amíg kijön valami, amibe aztán teátrális keretek közt beleköthetsz. Ez a kommented is, komolyan ... összefoglalható azzal, hogy "nézzétek, ő bántott, ő a gonosz, tessék csak megnézni", ami nem egy nagy tartalom. Bocs, neked biztosan fontos, mert a csúnya bácsi megsértette az egódat, és azt gyógyítgatni jársz vissza ... "válaszolnék a jelenlétemen kívül érkezett vádakra" muhaha.

Tessék, ott van Bryan kollégád (nem szószerint kollégád, bele ne köss!): időnként kölcsönösen sutyesz módon ordibálunk egymással, de de attól még vele vita folyik. Veled nem. Amit te művelsz az nem vitatkozás, hanem tipikus fórumdroid acsarkodás, hogy de bazmeg át írtál és nem bét, hörr, hörr.

Előre szólok: a fórumdroidkodást én is csak egy ideig tűröm, de a túlzásba viszed, gondoskodom arról, hogy egy darabig másutt ápolgathasd csak az egódat.

Bryan, még ha itt-ott egyoldalúan is nézi a dolgokat (ahogyan pár dologban meg biztosan én), azért két tabletta ajánlós bekezdés közt igenis komolyan vitatkozik, érvel és látod, még ilyen-olyan linkre is futotta neki, ez a kanadás projekt pölö kurva jó. Nem fogok vele egyetérteni mindenben, az majdnem hótziher, de vele lehet vitatkozni, és nem arról, amin veled, hogy ki mit mondott a másikra, hanem a témáról.

Még akkor is, ha időnként hol ő, hol én nem bírjuk ki, hogy ne rúgjunk kicsit keményebbet a kelleténél. Mondjuk én bírom :-), ha ő nem bírja (és nem túl büszke bevallani) akkor majd szól és abbahagyom.

Eddig nem szólt. Inkább vitatkozott, és veled ellentétben írt jópár értelmes gondolatot, pár dolgot ami nekem új, estébé. te nem. Talán mert veled ellentétben őt a téma érdekli inkább, mint az anyázás.

Na szép napot ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.11. 18:55:54

@bryan:

"Nem jogszerű, meg káros, meg etikátlan is. "

Ezt én ilyen kategorikusan nem merem állítani,de értem, mire gondolsz, az SMTP szűrés nálam eléggé kiverte a biztosítékot, pedig az valóban a kármegelőzés egy formája.

"A lényeg viszont az, hogy a fájlcserélők nem vesznek kevesebb zenét, mint a csak vásárló, másolók. Csak többhöz jutnak hozzá, könnyebben választanak. Ami viszont elég ütős."

Ezzel egyet lehet érteni. Mármint hogy a ptp-zőknek szélesebb lehet a rálátása. Mondjuk egy MTV buzinak is, szóval érted ... én kizárólag azt vitatom, hogy a ptp az egyetlen lehetőség, az egyetlen megoldás. Nem az.

Ha így lenne, az összes zenei rádió és tévé mehetne a lecsóba, holott milliók tájékozódnak azok alapján.

És nagy kérdés, mi a helyzet azokkal, akik nem ptp-znek, de ptp-zőktől kapják a médiát, és nem egyszer pénzért, mert nyóccázé svarcba okés A gyűrűk ura, ötezeré meg nem?

Meg kérdés az összefüggés valódi jelentése is: nem lehet-e, hogy a kijelentés, miszerint a nem ptp-ző ugyanannyi cédét, vesz, mint aki ptp-zik azt jelentheti, hogy mert mindketten kevesebben vesznek, és mondjuk azért, mert a ptp-ző lefedi a nem ptp-ző igényeinek egy részét? Hm?

Arra nincs tippem, a ptp mekkora arányt fog elérni pár év múlva, és a mi sokkal fontosabb, hogyan alakul át. Mert jelenlegi formájában nem a tökély az sem. Az is kérdés, a ptp változhat-e úgy, hogy a kiadók és a ptp-zők egyformán jól járjanak, estébé.

Mert az, hogy a jogtiszta forgalom csökken, eléggé ténynek látszik innen nézvést, és pl. a kanadaiaknál nem a cédék ára miatt van így.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.11. 18:59:31

@mavo:

"Nekem van munkám, amit ingyen végzek," = "Nekem van munkám, amit _nem_ ingyen végzek,"

Bár aki nem szarrágni jár ide, az magától is levágja ...

bryan 2009.05.11. 20:29:45

"És nagy kérdés, mi a helyzet azokkal, akik nem ptp-znek, de ptp-zőktől kapják a médiát, és nem egyszer pénzért, mert nyóccázé svarcba okés A gyűrűk ura, ötezeré meg nem?"
Nem, nem oké. Egyébként ezek a hamisítók, (ők nekem nem kalózok :) valszeg inkább warezelnek, az gyorsabb és megbízhatóbb. Ami fontos az az, hogy a neten a lehető legtöbb infóhoz, szórakozáshoz, hasonlóhoz férhessek (sőt, igazából a hálózat értékének növelése miatt _férhessünk_, hozzá). De amint ezt a szférát elhagyja a dolog, onnantól más a helyzet. Tehát az artisjussal sem állok mindig hadilábon. De többnyire azért nagyon gáz gittegyletnek tartom.
"a kiadók és a ptp-zők egyformán jól járjanak, estébé."
Persze virágozzék minden virág alapon a mostani status quo fenntartása nagyon sok előnnyel szolgál. De nem hiszek abban,hogy jelenlegi formájában hosszútávon fenntartható. A legjobb az lenne, ha párhuzamos struktúrák maradnának fenn, jönnének létre.
Hogy miért az részben benne van ebben az előadásban(féloff)
www.mindentudas.hu/csermelypeter/index.html
"Meg kérdés az összefüggés valódi jelentése is: nem lehet-e, hogy a kijelentés, miszerint a nem ptp-ző ugyanannyi cédét, vesz, mint aki ptp-zik azt jelentheti, hogy mert mindketten kevesebben vesznek, és mondjuk azért, mert a ptp-ző lefedi a nem ptp-ző igényeinek egy részét? Hm?" Ezt nem értem.
"Arra nincs tippem, a ptp mekkora arányt fog elérni pár év múlva, és a mi sokkal fontosabb, hogyan alakul át. Mert jelenlegi formájában nem a tökély az sem."
Én szívesen látnám a trackerek eltűnését, a tényleg megfoghatatlan szerver nélküli, max statisztikákat küldő rendszer kialakítását, remélem már dolgoznak rajta. :)
"Ha így lenne, az összes zenei rádió és tévé mehetne a lecsóba, holott milliók tájékozódnak azok alapján."
Én már megtaláltam a tv-szerű (zombulás képernyőnézés minimál keresés) megoldást: stumble nem kicsit válik be jobban, innen már csak egy lépés, hogy valaki ilyen stílusú tv-t vezessen be, azoknak akik nem szeretnek annyira kockulni mint én. A pandora, lastfm stílus pedig a zenehallgatós rádiózást helyettesítheti. Ez mondjuk csak azért van mert nincs kocsim.
"pl. a kanadaiaknál nem a cédék ára miatt van így. "
De ha nem azért akkor miért? Ha nem az ár, nem a fájlcsere, akkor mi az ok? Nem lehet, hogy az ok maga a net, az hogy a zene mint szórakozás veszít ídőarányosan a részesedéséből? Nem tudom, kérdezem.
SMTP kérdésben kicsit határozatlan vagyok, de az 1%-omat most adtam a TASZ-nak, remélem majd megvédenek. :)

bryan 2009.05.11. 20:48:15

Meg még ey link:
www.youtube.com/watch?v=5SaFTm2bcac
Kicsit hosszú, meg nem éppen tarantinós a tempó, de a mondanivaló komoly.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.11. 21:29:56

@blö:

eddig ez volt a legjobb kommented. Nem vicc. Innen kéne folytatnunk.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.11. 21:39:06

"Egyébként ezek a hamisítók, (ők nekem nem kalózok :) valszeg inkább warezelnek, az gyorsabb és megbízhatóbb."

A fenéket. Akkor lennének hamisítók, ha a vevő nem tudná, hogy nem eredetit kap. A hamisító teljesen más tészta, és még undorítóbb.

Persze virágozzék minden virág alapon a mostani status quo fenntartása nagyon sok előnnyel szolgál. De nem hiszek abban,hogy jelenlegi formájában hosszútávon fenntartható. A legjobb az lenne, ha párhuzamos struktúrák maradnának fenn, jönnének létre.

Jaj, ne. A status quo csak a ptp-zőnek előnyös, nem tudom, miről beszélsz. Én is változást akarok, te is változást akarsz, nem tudom, mi érdeked abban, hogy azt próbáld sugallni nekem ez így jó. HA nem írtam volna le, hogy nem jó, megértenélek. Így ...

"Meg kérdés az összefüggés valódi jelentése is: nem lehet-e, hogy a kijelentés, miszerint a nem ptp-ző ugyanannyi cédét, vesz, mint aki ptp-zik azt jelentheti, hogy mert mindketten kevesebben vesznek, és mondjuk azért, mert a ptp-ző lefedi a nem ptp-ző igényeinek egy részét? Hm?" Ezt nem értem.

Pedig tök egyszerű. Lehetne úgy is, hogy a ptp-ző és em ptp-ző egyaránt ugyanannyit vesznek, mint régen (nincs így), meg lehet úgy is, hogy a nem ptp-ző és a ptp-ző egyaránt kevesebbet vesz, mint régebben, és ebben szerepe van annak, hogy a ptp-ző átadja, amit letölt. Mi ebben a bonyolult. Mondom, ugyanaz az állíáts nem csak úgy értelmezhető.

"Én már megtaláltam a tv-szerű (zombulás képernyőnézés minimál keresés) megoldást: stumble nem kicsit válik be jobban, innen már csak egy lépés, hogy valaki ilyen stílusú tv-t vezessen be, azoknak akik nem szeretnek annyira kockulni mint én. A pandora, lastfm stílus pedig a zenehallgatós rádiózást helyettesítheti. Ez mondjuk csak azért van mert nincs kocsim."

Ez te vagy. :-)

"De ha nem azért akkor miért? Ha nem az ár, nem a fájlcsere, akkor mi az ok? Nem lehet, hogy az ok maga a net, az hogy a zene mint szórakozás veszít ídőarányosan a részesedéséből? Nem tudom, kérdezem."

Én sem tudom, de a tipped stimelni látszik, ha talán nem is azéárt, amiért te gondolod. Alapszabály: egyetlen médium sem maga a szabadság, az Internet sem.

"SMTP kérdésben kicsit határozatlan vagyok, de az 1%-omat most adtam a TASZ-nak, remélem majd megvédenek. :)"

TASZ-t szeressük, sokszor állnak nem népszerű ügyek mellé, és ez becsülendő.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.11. 21:43:13

@bryan:

hú, ezt most nem, fáradt vagyok. Talán máskor.

bryan 2009.05.12. 18:33:32

@mavo:
"ptp-ző és a ptp-ző egyaránt kevesebbet vesz, mint régebben, és ebben szerepe van annak, hogy a ptp-ző átadja, amit letölt."
Akkor ki járt rosszul? Egyetlen nagyobb lemezcégről sem tudok ami 2000 óta csődbe ment, ellenben több millió emberről "tudok", akinek szélesedett a látóköre, ugrásszerűen javult az életminősége, sőt talán még az ízlése is fejlődött. :) A szórakoztatóipar, az a durva igazság, hogy annyira nem járt rosszul, volt ahol állások szűntek meg, máshol meg állások keletkeztek a web2, meg a fájlcsere megjelenésével.
"Jaj, ne. A status quo csak a ptp-zőnek előnyös"
Honnan vannak a másolt lemezeid? Lehet, hogy csak legál forrásból, de a DRM miatt ezt megint csak kétlem. Te is élvezed a ptp előnyeit. Amit nehezen viselek az a jogvédők rettenetesen gáz erőfeszítése a perekkel, a legál dvd-ken való fenyegetőzéssel. Artisjussal és hasonlókkal. Nem azért mert ellenem is irányul, hanem mert nagyon rossz oldalról közelítik meg a kérdést. Aki megvett egy eredeti dvd-t annak nem meg kéne köszönni, hogy ezt tette? Ehelyett fenyegetik, hogyha letölt, az olyan mintha Pablo Escobar és bin Laden közös számlájára utalná a pénzét.
"ptp-ző lefedi a nem ptp-ző igényeinek egy részét"="ptp-ző átadja, amit letölt"
Az eufemizmusok használata nem áll jól neked.
"Én is változást akarok, te is változást akarsz"
Igen szeretnék változást,elkerülhetetlennek is tartom, de látom a mostani helyzet előnyeit is. Pl. ha nem lettek volna a kiadók erőfeszítései, tán még most is napsterrel, meg hasonlókkal szórakozhatnék.Ha nincsenek filecserélők, akkor az online zeneeladás sem tartana itt ahol most tart. Amit nehezen viselek az a jogvédők rettenetesen gáz erőfeszítése a perekkel, a legál dvd-ken való fenyegetőzéssel. Artisjussal és hasonlókkal. Nem azért, mert ellenem is irányul, hanem mert nagyon rossz oldalról közelítik meg a kérdést. Aki megvett egy eredeti dvd-t annak nem meg kéne köszönni, hogy ezt tette? Ehelyett fenyegetik, hogyha letölt, az olyan mintha Pablo Escobar és bin Laden közös számlájára utalná a pénzét. Így akarnak szimpátiát kiváltani? Így csak megutáltatják magukat a saját közönségükkel. Enélkül a szimpátia nélkül pedig csak többen mondanak le a legál vásárlásról. Az adathordozókra tett sarc visszásságai már lerágott csontnak minősülnek. De ezek még az elviselhető kategóriába tartoznak. A párhuzamos strukturáknak meg rengeteg előnye van. Korlátozzák, egyszersmind inspirálják a másikat ez pedig egy darabig jó, nem tudom meddig.
Meg még egy tanulmány:
xml.nada.kth.se/media/Research/MusicLessons/Reports/MusicLessons-DL5.pdf
Ez talán még érdekesebb mint az előző.

bryan 2009.05.12. 19:35:41

Upsz egy ctrl x-ből ctrl c lett.

kulalak 2009.05.13. 05:39:40

Ez mar regota boki a csoromet igy ideirom gondolatebresztonek, mondjatok mitol nincs igazam.

Egy gyogyszer kifejlesztese sok penz, kulfoldon 5 evig torzskonyvezett es vedett aztan meghosszabbithato meg 5 evig (ossz 10). Utana generikus lesz az gyartja aki akarja.
Miert nem lehet ugyanezt a zenevilagban alkalmazni.
Mi penzbe es mennyi ember munkajaba kerult a gyogyszer stb.
Japanban 5 ev utan minden nagy ceg (SONY, JVC, TOSHIBA stb.) le KELL adja vedett technologiajat a National Panasonic-nak. Ez utangyartassal tomegtermekke teszi. Semmi sallang csak az alaptechnologia.
Igenis bosszant, ha Petofi meg az elmenyert ment el vandorszinesznek nekunk meg celebvilagban kell elni.
Most hosszabitottak a 25 ev copyright-ot 99 evre!!! Milyen alapon, ki kerdezte meg az ellentabort?
First kill all the lawyers :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.13. 10:59:20

@bryan:

"Egyetlen nagyobb lemezcégről sem tudok ami 2000 óta csődbe ment"

Ez demagógia. A csődbe menés és a profitcsökkenés közt rengeteg fokozat van.

"Te is élvezed a ptp előnyeit." Ritkán igen. De maximum úgy módosíthatok, hogy a ptp-zők és akik tőlük kapják.

"Aki megvett egy eredeti dvd-t annak nem meg kéne köszönni, hogy ezt tette?"

Egyrészt igen, másrészt vajh honnan kerülnek anyagok ptp-re?

"Így csak megutáltatják magukat a saját közönségükkel."

Nos, én vettem már dvd-t, többet is, és engem nem zavartak a kopirájttal kapcsolatos feliratok, max. untam, hogy kötelező megnéznem.

bryan 2009.05.13. 11:22:07

@mavo:
"Egyrészt igen, másrészt vajh honnan kerülnek anyagok ptp-re?"
Egy "kisebbség törpe minoritása" feldobja valahová. Gyakran hivatásosok, (akik warezoldalt, ftp-t üzemeltetnek). De nem hiszem, hogy él a földön olyan, akit ezek a hírdetések visszatartotttak volna bármitől. Olyan viszont szép számmal van akit bosszant, hogy ezt is minden alkalommal végig kell néznie. Ezzel az eredeti dvd megintcsak hátrányba kerül a letöltöttel, másolttal szemben. Emellett ez csak egy szelete a jogvédők értelmetlen gusztustalanságainak, amik egymásra halmozódnak (pl: DRM, adathordozós díjak rendszere). Ez mind olyan irányba lök, hogy ne akarj ezeknek az arcoknak pénzt adni, ez akár ellensúlyozhatja is azt, hogy az alkotóknak meg szeretnél. Ha megválaszthatod, hogy akarsz-e pénzt adni valamiért,vagy nem,(márpedig megválaszthatod, mert mint te is írtad, a "lopás" neten kontrollálhatatlan), akkor ez nem éppen nyerő húzás.
@kulalak:
A 99 év rettenet hosszú. Miért éljen még az előadó dédunokája is a jógdíjakból? Cui prodest?

bryan 2009.05.13. 11:26:08

""Egyetlen nagyobb lemezcégről sem tudok ami 2000 óta csődbe ment"
Valóban demagógia. De azért jól mutatja a valódi helyzetet. A lemezeladások 2000 óta csökkennek mondjuk 20%-al és senki nem megy csődbe? Valamit nagyon tudnak. Vagy csak akkora profit van ezeken a cuccokon, hogy még többet is kibírnának? Nem tudom, meglátjuk. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.13. 12:23:20

@kulalak:

A technológia kötelező kiadása elég gyanúsan hangzik, de elhiszem neked.

"Most hosszabitottak a 25 ev copyright-ot 99 evre!!!"

Eleve államonként és műfakonként más és más a védelem ideje, ennek fényében kicsit humoros, amit írtál.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.13. 12:25:41

@bryan:

"A lemezeladások 2000 óta csökkennek mondjuk 20%-al és senki nem megy csődbe?"

Tetszőleges ágazatra igaz, hogy ésszel nyomuló szereplői nem mennek csődbe, ha a forgalmuk 20%-kal visszaesik, tehát nem tudom, mi ebben a különleges.

Hagyni kéne a demagógiát, akadnak neked értelmes érveid is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.13. 13:00:12

@bryan:

"A 99 év rettenet hosszú. Miért éljen még az előadó dédunokája is a jógdíjakból? Cui prodest?"

na, így születnek a hoaxok.

A szerzői jog általában a szerző halálától számított 70 évig él: szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 31.§ - Magyarországon.

Hang- és filmfelvételekre 50 év a védelem: szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 84§ - szintén Magyarországon.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.13. 13:08:10

@mavo:

Utána néztem, az Európa tanács irányelvei (2006. 12. 12.) is ezt írják elő, és azzal indokolják (számomra akceptálhatóan), hogy "[a] Berni Egyezményben megállapított, a szerző halálától számított 50 éves legrövidebb védelmi idő azt a célt szolgálta, hogy a szerző és leszármazottainak első két generációja számára biztosítson védelmet. A Közösségben meghosszabbodott átlagos várható életkor miatt ez a védelmi idő már nem elegendő ahhoz, hogy két generációt lefedjen".

Magyarán ez az örökösök egy generációinak biztosítja a szerzői jogokat, a második generációnak már nem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.13. 13:27:54

@mavo:

A Universal Copyright Convention pedig azt írja: "The term of protection for works protected under this Convention shall not be less than the life of the author and twenty-five years after his death."

bryan 2009.05.13. 14:09:06

@mavo:
Köszi, ezt a hoaxot beszoptam volna. Pedig egyértelmű lett volna, hogy fake, ha nem támasztja alá az előítéleteimet. :(
Legközelebb jobban figyelek.
De a szerző halálától hetven év is rettenet durva. Most csak József Attila netre kerülésének 2007-ig való akadályozása és a Bartók átértelmezések megakadályozása jut eszembe, de nem hiszem, hogy ezek lennének az egyedüli esetek. A video, amit fentebb belinkeltem, pont valami hasonlóról szól. Emellett a halál után hetven évvel még jócskán megél a dédunoka a jogdíjakból, tehát a mondat második része igaz.

bryan 2009.05.13. 14:16:03

József Attila művek netre kerülésének 2007-ig való akadályozása

bryan 2009.05.13. 15:01:32

"első két generációja számára biztosítson védelmet."
Mi ellen? Hogy feldolgozzák a műveiket? Vagy a szegénység ellen? Egyiket sem értem. haláltól számított 5-10 év reális lenne, már csak azért is, hogy ne gyilkolják meg szerencsétleneket. :) 70? Az baromi sok. Feldolgozás esetén pedig semmennyi időt nem támogatok.
Ahogy Picasso mondta:
"A jó művész másol, a nagy művész lop."
A szerzői jog ezt a fajta lopást megnehezíti. Ez pedig nem feltétlen jó a művészetnek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.15. 16:43:45

@bryan:

pedig egyszerű, és rosszul írtam mert egy nemzedék. A szerzői jogdíj anyuka/apuka öröksége a gyereknek, ennyi.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.15. 16:53:11

@bryan:

valóban, vannak ilyen ostoba jogtulajdonosok, pl. a Csodálatos Mandarin egy előadását is letiltotta az ostoba örökös.

Csakhogy az van, hogy nem a törvény a hibás, ha rosszhiszeműen alkalmazzák.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2010.01.12. 01:32:18

Én a mozifilmeket mindig moziban nézem meg először. Igy támogaton a filmeseket. Aztán ha tetszik, akkor megszerzem DVDén feketén,mert arra sajnos nincs keretem,hogy 5-9 ezreket adjak ki egy korongra. Vagy megvárom,amig leárazzák a 1200-1500-ös sávba.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.01.21. 11:10:31

@Kaland-Játék-Kockázat:

Speciel ez tisztességesen hangzik. A szerzői jogdíj biznisznek ugyanis valóban aggályos része, ha egy produkcióért többször kell fizetni. Aki vagy így, vagy úgy, de fizet, azzal szerintem semmi baj.
süti beállítások módosítása