Címkék

ajánló (30) alapfogalmak (17) apológia (2) árpádsáv (2) ávéhá (3) a drog (2) bencsik andrás (3) big bráner (2) blog (2) bukkake (12) buzi (6) cigánybűnözés (2) cuki (4) droid (3) elkúrták (11) elnökválasztás (3) erő (3) érzékeny (2) eu (2) európai unió (2) ezek hazudnak (4) ezek lopnak (7) f1 (2) faszkorbács (10) fidi (13) fosztogatás (3) frankó (25) függetlenség (5) globalizmus (2) gyáva szar (5) gyorbán (20) hadd ne tageljem (22) hazaszeretet (4) hír tv (2) hit (3) hollókoszt (4) hülyemagyar (42) igazmondás (13) iszlám (2) játszótér (9) jé hazudtak (11) jog (4) jogvédő (5) kandúr bandi (5) kaptlizmus (2) képmutatás (2) konzervativizmus (3) kotmány (6) középkor (3) közérdek (8) kurvaország (13) liberalizmus (11) majomház (13) márai (3) maszop (12) média (8) médiahekk (4) megyó (2) mélymeleg szar (11) mno (2) muhaha (17) műpa (2) mutogatás (8) náci (3) nemzethalál (6) nemzeti (2) nemzeti radikalizmus (30) népfeneség (2) népsavazás (7) nyalás (2) nyilaskereszt (2) nyugat (2) orcsány (20) őszödi beszéd (4) osztogatás (5) polgár tamás (2) pomogácsok (21) radikalizmus (2) rendszerváltás (10) savazas (2) scsík (2) semita (3) sört ide bort ide (3) spiró (2) sumimogyi (2) szadesz (5) szájbarágó (4) szakember (5) szakértő (4) szar (8) szólásszabadság (8) szüret (2) tényfeláró újságíró (3) tényfeltáró újságíró (4) tudomány (2) tuti (12) uborkaszezon (3) újságíró (4) vonnegut (2) wei wu wei (2) zsidó (14)

Aprópénz


Az én blogom értéke 1.129,08 dollár.
Hát a tiedé?

Utolsó kommentek

Google Analytics

Ignorance Is Bliss

2010.06.01. 19:00 | mavo | Szólj hozzá!

Címkék: sumimogyi jé hazudtak

A híres John Bowring hamisítvány révén tévedtem Hernádi István kis oldalacskájára, érdemes beleolvasgatni, abszolút közkeletű hülyeségeket cáfol kifejezetten józan hangnemben. Apró hibái persze vannak, az egyik, hogy a Bowring-„idézetről” nem tudja, hogy szimpla sumimogyi hamisítvány (és ők vádolnak másokat folyamatosan hamisítással, blöeeee). De arról majd talán máskor.

A másik tulajdonképpen irreleváns, de mivel egy időben foglalkoztam a témával, meglehetősen a fejemre csaptam, hogy de már ekkora hülyeséget.

Sokan átvették a baromságot, legdurvább előfordulási helye egy agykontrollos (!) fórumbejegyzés, íme, idézem: „[t]udtad-e, hogy a British Museum könyvtárában a legértékesebb közép-európai ősnyomtatvány szövege így kezdődik: "Az Ephesom helyeknek yrth Zent Pál levelének elsew capitoliuma"? Keletkezésének időpontja 1533, és magyarul íródott”.

Erre mondják nagyon finoman, hogy bullshit. A „műrégi” szöveg hülyeségeit hagyjuk. Nem Ephesom, hanem Ephesos, esetleg Ephesus, ellenben viszont nem Pál, hanem Paal, meg ilyenek. Baromira nincs kedvem utána nézni, hogy nevezett nyomtatvány valóban megtalálható-e avagy sem a British Museum könyvtárában. Bár az RMNy kutatói szerint nincs, csak nálunk és Krakkóban, de vegyük azt, benéztem. Mert például az 1533-as szintén krakkói Vietor kiadású Ozoraiból van. Más probléma van ezzel, nem is kevés.

Kezdjük a kicsit lájtosabbal. Ez mire bizonyíték? Semmire. De ha bizonyíték akarna lenni, akkor gáz van, de nem kicsi. A mondatból jóformán a pont, a kérdőjel és a vesszők sem igazak.

Az évszám alapján egész egyszerűen kétségtelen (elnézést, a szövegre csak az idézett izé jön találatként), kell(ene) legyen, hogy ez az egyik legelső magyar Biblia-fordíási kísérlet, a Vietor krakkói nyomdájában 1533-ban nyomtatott Komjáti Benedek által fordított Epistolae Pavli lingva Hvngarica donatae. Az zenth Paal leueley magyar nyeluen. A hajszállal öregebb, 1532-es próbanyomatban csak a Rómaiaknak írt levél legeleje van, az nem lehet. Ez egyébként valóban az egyik legkorábbi magyar nyelvű nyomtatvány, a néhai Borsa Gedeon szerkesztette Régi Magyar Nyomtatványok (az RMNy) alapján RMNy13 számmal szokták emlegetni, és valóban értékes, de inkább csak magyar szemmel. És akkor itt oldalvízen most lehetne nagyon sokáig mesélni a magyar bibliográfia olyan nagy jelentőségű munkáiról, mint Szabó Károly Régi Magyar könyvtára (az RMK), annak Sztripszky-féle kiegészítéséről, és ha nem vagyunk finnyásak, ott van még a Szinnyei és a Petrik is. Na, ha van mire magyarként büszkének lenni, hát ezek azok.

Témára vissza. Ha valóban erről a könyvről van szó, akkor szomorúan kell konstatálnunk, hogy egy lengyel nyomdában készült, tehát inkább kelet-európai, ugyanis hazánkban legelőször Nádasdy Tamás Sylvester János által alapított sárvár-újszigeti nyomdájában készült magyar nyelvű könyv (az 1539-es Grammatica hungarolatina más kérdés), méghozzá Sylvester 1541-ben kiadott saját Újtestamentum (RMNy15) fordítása, ami egyben az első teljes magyar Újszövetség, s mint az köztudomású, Károlyi Gáspár 1590-es Bibliája az első teljes.

A nagyon nagy hiba azonban olyan igazi sumimogyi sajátosságból fakad. Hogy ha valami olyan, akkor kiáltsuk ki olyanabbnak. Adott a magyar könyvkiadás és nyelvtörténet egyik tárgyi emléke, ami egy nagyon régi magyar nyomtatvány, azonban ez nem elég, ennek ősnyomtatványnak (incunabulum) kell lennie. Nem az. Nem 1500 december 31-éig bezárólag jelent meg, tehát nem ősnyomtatvány. Nagyjából fél tucat magyar ősnyomtatványt ismerünk, a Hess-féle Chornica Hungarorum (RMNy2) talán ismerősen hangzik.

Hogy még kínosabb legyen, a British Library-nek nagyjából 12500 ősnyomtatvány van a birtokában, amelyek sajnos minden tekintetben értékesebbek Komjáti munkájánál. Nem a legértékesebb közép-európai, és nem ősnyomtatvány, „mindössze” értékes és régi. Kellemetlen. Pedig akár örülhetnénk annak is, ami valóban van. Hogy az Ozorai ismert négy példányból egy valóban ott van. Nem kis dolog.

És tényleg az a gáz, hogy ilyen lódításokból készül a hősi múlt. Ilyen alapon tolhatnának varázsgombát is, az is ad alternatív valóságot.

Utóhang: az OSZK és az Arkanum jómunkásemberei szarjanak sünt, amit az RMNy kapcsán digitalizálás és online publikálás néven előadtak, az vicc. Volt egy pont, ahol azon gondolkodtam, kihagyom az ő valóban mérvadó információikat, és félig fejből írom meg ezt az egészet. Szerencsére nem tettem.

>>" />

A bejegyzés trackback címe:

https://polmavo.blog.hu/api/trackback/id/tr202048641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása